Početna > Život i stil
Život i stil

Savet roditeljima: Evo kako da naučite dete da vas ne prekida dok pričate

Kada vam neko kaže da je moguće naučiti dete od 2-4 godine da vas ne prekida dok pričate, verovatno ćete se slatko nasmejati i pomisliti „nema šanse“.

Međutim, iako može potrajati, uz doslednost itekako je moguće ove male ljubitelje pažnje naučiti da ne prekidaju razgovore svojih roditelja.

Foto: Pexels/Vlada Karpovich

Kada se dete zadovoljno igra, bilo samo ili sa starijim bratom, roditelji obično misle da je to dobar trenutak da obave telefonski razgovor koji već par dana odlažu zbog njega.

Ali, ono što najčešće otkriju tek što s nekim uspostave vezu je da je njihovom mališanu upravo tad neophodna njihova pažnja. Deca od 2-4 godine su istrajna i neće prestati u svojoj nameri, sve dok ne obratite pažnju na njih.

Ali, zašto to rade? Najčešće deca prekidaju svoje roditelje zato što su impulsivna i osećaju da moraju da podele nešto s vama.

Ona veruju da je to o čemu razmišljaju od prevelike važnosti da bi moglo da čeka. Kao takva, ona ne razumeju da vi ne možete jednostavno da prekinete razgovor sa drugom osobom i okrenete se ka njima.

Kako možete navesti dete da vas ne prekida dok telefonirate?

Naučite ga kako da dobije vašu pažnju – Male su šanse da će dete od 2-4 godine znati da zadrži svoje uzbuđenje ili zabrinutost dok roditelj završi sa razgovorom. Zbog ovog ga je važno naučiti kako da na pravilan način privuče pažnju roditelja.

Najjednostavnije rečeno dete bi trebalo da vam da signal da nešto želi da vam kaže, kao i da dobije potvrdu od vas da ste ga primetili. Stavljanje ruke na vaše koleno ili rame može da bude njihov signal, a vaše klimanje glavom potvrda da ste shvatili.

Zamolite dete da sačeka dok završite razgovor – Iako deluje kao nemoguća misija, ne bi trebalo da odustajete od toga da svoje dete ljubazno zamolite da sačeka dok završite razgovor. Deca su po prirodi nestrpljiva i ovo je odličan način da vežbaju strpljenje.

Pronađite knjige koje govore o problemu prekidanja – Najčešće deca najlakše nauče kada ispred sebe imaju neki dobar primer. Deci je teško da shvate zašto vama predstavlja problem što vas prekidaju dok s nekim drugim pričate, ali ako im budete čitali knjige sa ovom tematikom, mogli bi da dobiju predstavu o tome gde leži problem.

Pobrinite se da svoje dete prekidate s poštovanjem – Deo podučavanja deteta kako da vas ne prekida dok pričate uključuje i vaše ponašanje dok ono govori ili se igra.

Ne bi trebalo da šaljete svom detetu poruku da je prekidanje u vašem slučaju u redu, iz prostog razloga što ste vi roditelj. Ako se dete igra, a vi želite da dođe na večeru, mahnite mu ili ga jednom tiho pozovite, kako biste mu skrenuli pažnju.

Pet jednostavnih vežbi koje su odlične za bol u donjem delu leđa

Preuzmite android aplikaciju.