Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савет родитељима: Ево како да научите дете да вас не прекида док причате

Када вам неко каже да је могуће научити дете од 2-4 године да вас не прекида док причате, вероватно ћете се слатко насмејати и помислити „нема шансе“.

Међутим, иако може потрајати, уз доследност итекако је могуће ове мале љубитеље пажње научити да не прекидају разговоре својих родитеља.

Фото: Pexels/Vlada Karpovich

Када се дете задовољно игра, било само или са старијим братом, родитељи обично мисле да је то добар тренутак да обаве телефонски разговор који већ пар дана одлажу због њега.

Али, оно што најчешће открију тек што с неким успоставе везу је да је њиховом малишану управо тад неопходна њихова пажња. Деца од 2-4 године су истрајна и неће престати у својој намери, све док не обратите пажњу на њих.

Али, зашто то раде? Најчешће деца прекидају своје родитеље зато што су импулсивна и осећају да морају да поделе нешто с вама.

Она верују да је то о чему размишљају од превелике важности да би могло да чека. Као таква, она не разумеју да ви не можете једноставно да прекинете разговор са другом особом и окренете се ка њима.

Како можете навести дете да вас не прекида док телефонирате?

Научите га како да добије вашу пажњу – Мале су шансе да ће дете од 2-4 године знати да задржи своје узбуђење или забринутост док родитељ заврши са разговором. Због овог га је важно научити како да на правилан начин привуче пажњу родитеља.

Најједноставније речено дете би требало да вам да сигнал да нешто жели да вам каже, као и да добије потврду од вас да сте га приметили. Стављање руке на ваше колено или раме може да буде њихов сигнал, а ваше климање главом потврда да сте схватили.

Замолите дете да сачека док завршите разговор – Иако делује као немогућа мисија, не би требало да одустајете од тога да своје дете љубазно замолите да сачека док завршите разговор. Деца су по природи нестрпљива и ово је одличан начин да вежбају стрпљење.

Пронађите књиге које говоре о проблему прекидања – Најчешће деца најлакше науче када испред себе имају неки добар пример. Деци је тешко да схвате зашто вама представља проблем што вас прекидају док с неким другим причате, али ако им будете читали књиге са овом тематиком, могли би да добију представу о томе где лежи проблем.

Побрините се да своје дете прекидате с поштовањем – Део подучавања детета како да вас не прекида док причате укључује и ваше понашање док оно говори или се игра.

Не би требало да шаљете свом детету поруку да је прекидање у вашем случају у реду, из простог разлога што сте ви родитељ. Ако се дете игра, а ви желите да дође на вечеру, махните му или га једном тихо позовите, како бисте му скренули пажњу.

Pet jednostavnih vežbi koje su odlične za bol u donjem delu leđa

Преузмите андроид апликацију.