Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto uvek treba guliti jabuke i krastavce

Istraživanje na jednom kineskom univerzitetu pokazalo je da pranje namirnica poput jabuka i krastavaca ne sprečava unos pesticida, ali da guljenje kože efikasno eliminiše sve ostatke.
Foto: Pixabay/MARTINOPHUC

Istraživači sa Poljoprivrednog univerziteta Anhui u Kini koristili su sofisticirane tehnologije detekcije hemikalija, uključujući laserske zrake i inovativni „SERS“ film, da bi istražili supstance prisutne na koži različitih prehrambenih proizvoda.

Istraga se proširila izvan krastavaca i jabuka i uključila čili u prahu, škampe i pirinač.

Alarmantno, nalazi sugerišu da standardno pranje voća ili mere bezbednosti hrane nisu adekvatne za sprečavanje gutanja pesticida.

Ova studija, koja se bavi širenjem oblasti bezbednosti hrane, ima za cilj da pruži zdravstvene smernice potrošačima.

Umesto izazivanja nepotrebnog straha, istraživanja su pokazala da jednostavno guljenje kore može efikasno eliminisati skoro sve ostatke pesticida, za razliku od često preporučene prakse pranja.

Tokom istraživanja objavljeno je da su naučnici primenili fungicide tiram i karbendazim na uzorke hrane.

EU je ranije prekinula upotrebu tirama, a ove hemikalije se i dalje koriste u drugim regionima širom sveta.

Posebno za jabuke, otkrili su da pesticidi ne samo da ostaju na koži nakon pranja vodom, već i prodiru kroz spoljašnji sloj pulpe. Međutim, uklanjanje ovog može biti dovoljno da se izbegne hemijsko gutanje.

Verujemo da proces guljenja može efikasno eliminisati opasnosti od pesticida u epidermi voća i pulpi blizu epiderme, čime se smanjuje verovatnoća gutanja pesticida.

Razlozi zbog kojih se doručak ne preskače: Zašto je važno da ne zaboravite da jedete kad ustanete?

Preuzmite android aplikaciju.