Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Domaća pileća pašteta

Pileća pašteta je ukusan, kremasti namaz od kuvanog ili prženog pilećeg mesa, koji se najčešće kombinuje sa lukom, začinima i puterom ili kajmakom.
Foto: Pixabay/congerdesign

Ova pašteta od piletine može da bude savršeno predjelo, servirana na koktel žurkama ili jedena samostalno na prepečenom hlebu ili hrskavim krekerima, prenosi Danas.rs.

Pileća pašteta u domaćoj verziji je bogatog i slojevitog ukusa, koji možete dodatno nadograditi suvim začinima, svežim začinskim biljem, susamom, maslinama, sušenim paradajzom ili bilo kojim drugim sastojcima po želji.

U nastavku pogledajte recept za ovaj savršeno izbalansiran začinjeni namaz, koji je definitivno mnogo zdraviji od verzije kupljene u prodavnici:

Sastojci:
  • 500 g pilećeg mesa (bataci ili file)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 100 g putera (omekšanog)
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica senfa, po ukusu
  • mlevena paprika, po ukusu
  • po želji peršun ili majčina dušica za dekoraciju
Priprema:

Pileće meso kuvajte u slanoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Zatim ga ocedite i ostavite da se malo ohladi.

Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodati mleveni beli luk i pržiti još minut-dva.

Ohlađeno meso, prženi luk, omekšali puter, pavlaku, so, biber i senf (ako koristite) stavite u blender. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.

Po potrebi dodajte još soli i bibera.

Prebacite paštetu u činiju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi u frižideru najmanje dva do tri sata pre serviranja.

Poslužite uz hleb ili krekere, ukrasite svežim peršunom ili timijanom i uživajte.

Prijatno!

Može li povećan unos proteina biti štetan za naše telo?

Preuzmite android aplikaciju.