Pileća pašteta je ukusan, kremasti namaz od kuvanog ili prženog pilećeg mesa, koji se najčešće kombinuje sa lukom, začinima i puterom ili kajmakom.
Ova pašteta od piletine može da bude savršeno predjelo, servirana na koktel žurkama ili jedena samostalno na prepečenom hlebu ili hrskavim krekerima, prenosi Danas.rs.
Pileća pašteta u domaćoj verziji je bogatog i slojevitog ukusa, koji možete dodatno nadograditi suvim začinima, svežim začinskim biljem, susamom, maslinama, sušenim paradajzom ili bilo kojim drugim sastojcima po želji.
U nastavku pogledajte recept za ovaj savršeno izbalansiran začinjeni namaz, koji je definitivno mnogo zdraviji od verzije kupljene u prodavnici:
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (bataci ili file)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 100 g putera (omekšanog)
- 100 ml pavlake za kuvanje
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica senfa, po ukusu
- mlevena paprika, po ukusu
- po želji peršun ili majčina dušica za dekoraciju
Priprema:
Pileće meso kuvajte u slanoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Zatim ga ocedite i ostavite da se malo ohladi.
Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodati mleveni beli luk i pržiti još minut-dva.
Ohlađeno meso, prženi luk, omekšali puter, pavlaku, so, biber i senf (ako koristite) stavite u blender. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
Po potrebi dodajte još soli i bibera.
Prebacite paštetu u činiju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi u frižideru najmanje dva do tri sata pre serviranja.
Poslužite uz hleb ili krekere, ukrasite svežim peršunom ili timijanom i uživajte.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.