Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Разлика између црног и белог бибера

Готово сваки рецепт захтева црни бибер, док бели бибер често остаје нетакнут у орману зачина. Популарна је у француској и шведској кухињи, као иу азијским јелима као што су кинеска и вијетнамска.
Фото: Pixabay/congerdesign

Иако се значајно разликују по укусу, боји и текстури, оба могу донети богатство и пикантност бројним рецептима.

Често се збунимо – када да користимо који.

Дакле, која је разлика између белог и црног бибера?

Шта је бели бибер?

Бели бибер, као и црни бибер, потиче од бобица биљке бибера.

Његов благи, суптилно земљани укус резултат је посебног процеса зрења и бербе.

Бобице се беру када су потпуно (или скоро потпуно) зреле, након чега се натапају у води да ферментирају и омекшају.

Затим се уклања спољашња мембрана, откривајући глатка зрна белог бибера.

Управо ова обрада резултира блажим укусом белог бибера у поређењу са црним.

Дужина ферментације такође утиче на укус – може да варира од светле и травнате до сложене и интензивног.

Шта је црни бибер?

Црни бибер има јак, робустан укус који појачава ароме осталих састојака у јелу.

За разлику од белог бибера, црни бибер се бере док су бобице још зелене, пре него што су потпуно зреле.

Затим се суше на сунцу или у специјалним машинама, што им даје тамну боју и грубу текстуру.

Пошто спољна мембрана остаје нетакнута, црни бибер има јачи и интензивнији укус.

Када користити бели бибер?

Иако се мање користи од црног бибера, бели бибер је вредан додатак вашој кухињи.

Популарна је у француској и шведској кухињи, као иу азијским јелима као што су кинеска и вијетнамска.

Посебно је погодан за лагана јела, као што је пире кромпир, јер га многи кувари сматрају визуелно привлачнијим.

Додајте бели бибер у кремасте сосове и супе, као и богата, скробна јела попут тестенине са сиром или печеног кромпира.

Његов земљани, благо ферментисани укус доноси суптилну ноту која се разликује од црног бибера.

Можете га наћи у млевеном облику у већини продавница.

Ако више волите свеже млевену паприку, купите цела бели бибер у зрну и користите их у млину за зачине.

Када користити црни бибер?

Начин на који мељете црни бибер утиче на његов укус, текстуру и интензитет.

Фино млевени црни бибер има најјачи укус и идеалан је за споро кување или јела у која желите да додате дозу зачињености.

Средње млевена паприка, попут оне која се налази у ресторанским сољу и биберу, најбоља је за зачин без превише укуса.

Грубо млевена паприка одлично иде уз преливе за месо или салату, док су интегралне житарице идеалне за кисељење, домаће супе и маринаде.

Можете ли заменити бели бибер црним?

У већини рецепата бели бибер се може заменити црним бибером, али имајте на уму да ће укус јела бити мало другачији.

Бели бибер има блажи, земљанији укус, па се препоручује да се додаје постепено, уз стално дегустацију.

Без обзира коју паприку одаберете, обе играју јединствену улогу у стварању богатих и слојевитих укуса, чинећи их неизоставним зачинима у кухињи.

Naduvani ste, prejedeni, imate grčeve i bolove u stomaku? Imamo rešenje za vas

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке