Visok krvni pritisak ili hipertenzija mogu oštetiti naše arterije čineći ih manje elastičnima, što smanjuje protok krvi i kiseonika do našeg srca i na kraju uzrokuje srčane bolesti.
Zbog toga je neophodno kontrolisati određene faktore koji utiču na visok krvni pritisak, a jedan od njih je loš izbor hrane.
Postoje određene namirnice koje bi ljudi trebalo potpuno da eliminišu iz svoje ishrane ili bar da ograniče njihovu konzumaciju kako bi izbegli visok krvni pritisak.
Ovo su te namirnice:
- restoran brze hrane
- zaslađena pića
- crveno meso
- punomasni mlečni proizvodi
- maslac
- pržena hranu
- alkohol
- kofein
Iako konzumacija ovih namirnica ne mora da znači da ćemo odmah imati povišen krvni pritisak, postojeći podaci ipak pokazuju da prekomerna konzumacija može da dovede upravo do toga.
Umerenost ili izbegavanje ovih namirnica što je češće moguće je jedan od najboljih načina da se spreči ovaj sve češći fenomen u svetu.
Da li znate zašto u restoranima uvek služe hleb pre glavnog jela?
Preuzmite android aplikaciju.