Doručak je ključni obrok koji daje energiju za ostatak dana. Međutim, nije svejedno šta prvo unosimo u telo.
Među namirnicama koje se smatraju najštetnijim za konzumiranje na prazan želudac su svi pekarski proizvodi napravljeni od kvasca.
Prema rečima lekara, takva hrana iritira stomak i izaziva prekomerno stvaranje gasova. Takođe, šećer koji se nalazi u pekarskim proizvodima povećava nivo insulina u krvi.
Nutricionisti kafu i sendviče smatraju najgorim opcijama za doručak. Kažu da će negativno delovati i sokovi od citrusa i voća na prazan stomak jer iritiraju gastrointestinalni trakt. Reč je o hrani koja sadrži kiselinu koja iritira sluzokožu želuca, što može dovesti do gastritisa, čireva i drugih tegoba.
Čak su i banane štetne za jelo na prazan stomak. Oni povećavaju opterećenje srca i narušavaju ravnotežu kalijuma i magnezijuma u organizmu, pa ih je uvek bolje jesti posle obroka.
Još jedna štetna hrana sa početak dana su fermentisani mlečni proizvodi. Uprkos sadržaju bakterija važnih za telo, oni ne donose nikakvu korist.
Kako objašnjavaju stručnjaci, „mikroorganizmi jednostavno umiru u hlorovodoničkoj kiselini koja se preko noći nakupila u stomaku“.
Razlozi zbog kojih se doručak ne preskače: Zašto je važno da ne zaboravite da jedete kad ustanete?
Preuzmite android aplikaciju.