Доручак је кључни оброк који даје енергију за остатак дана. Међутим, није свеједно шта прво уносимо у тело.
Међу намирницама које се сматрају најштетнијим за конзумирање на празан желудац су сви пекарски производи направљени од квасца.
Према речима лекара, таква храна иритира стомак и изазива прекомерно стварање гасова. Такође, шећер који се налази у пекарским производима повећава ниво инсулина у крви.
Нутриционисти кафу и сендвиче сматрају најгорим опцијама за доручак. Кажу да ће негативно деловати и сокови од цитруса и воћа на празан стомак јер иритирају гастроинтестинални тракт. Реч је о храни која садржи киселину која иритира слузокожу желуца, што може довести до гастритиса, чирева и других тегоба.
Чак су и банане штетне за јело на празан стомак. Они повећавају оптерећење срца и нарушавају равнотежу калијума и магнезијума у организму, па их је увек боље јести после оброка.
Још једна штетна храна са почетак дана су ферментисани млечни производи. Упркос садржају бактерија важних за тело, они не доносе никакву корист.
Како објашњавају стручњаци, „микроорганизми једноставно умиру у хлороводоничкој киселини која се преко ноћи накупила у стомаку“.
Razlozi zbog kojih se doručak ne preskače: Zašto je važno da ne zaboravite da jedete kad ustanete?
Преузмите андроид апликацију.