Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala kiseonika koji mogu oštetiti ćelije.
Zato u ishranu treba da uključite što više namirnica bogatih antioksidansima.
Često čujemo da su antioksidansi čudotvorne i lekovite supstance koje leče bilo koju bolest, ali sama reč označava čitavu grupu različitih jedinjenja.
Uglavnom se radi o vitaminima i nekim mineralima.
To su supstance koje pomažu u „čišćenju“ molekula koji oštećuju ćelije u vašem telu, koji se nazivaju i slobodni radikali, i dolaze u mnogim oblicima.
U nastavku otkrivamo koje namirnice su bogate antioksidansima.
Paradajz
Paradajz je pun likopena, koji je jedna vrsta grupe antioksidanata zvanih karotenoidi. U organizam ćete ga uneti jedući sirovi paradajz. Takođe možete povećati unos tako što ćete ih kuvati u sosu ili jesti sa malo ulja.
Tamna čokolada
Ljubitelji čokolade, radujte se. Vaša omiljena poslastica sadrži antioksidante. Ključno je da jedete čokoladu sa visokim sadržajem kakaa. Izaberite tamne sorte umesto mlečne ili bele čokolade. Međutim, uživajte umereno.
Orasi
U poređenju sa većinom drugih orašastih plodova, orasi imaju najviše polifenola, vrste antioksidansa. Potrebno je da pojedete samo oko sedam oraha da biste iskoristili zdravstvene prednosti.
Crvena paprika
Sve paprike su dobar izvor antioksidanata, ali je crvena paprika na prvom mestu. Pune su karotenoida koji mogu pomoći u prevenciji određenih karcinoma. Paprike najbolje isporučuju svoje antioksidante kada se jedu sirove.
Džigerica
Pileća džigerica ili jetra drugih životinja bogata je vitaminom A, moćnim antioksidansom koji pomaže zdravlju kostiju i jača odbranu vašeg tela od bolesti. Ako vam je ukus džigerice prejak, potopite je u mleko pre kuvanja.
Ako jedete ove namirnice, možete ih jesti u većim količinama i izgubiti kilograme
Preuzmite android aplikaciju.