Антиоксиданси су супстанце које штите тело од слободних радикала кисеоника који могу оштетити ћелије.
Зато у исхрану треба да укључите што више намирница богатих антиоксидансима.
Често чујемо да су антиоксиданси чудотворне и лековите супстанце које лече било коју болест, али сама реч означава читаву групу различитих једињења.
Углавном се ради о витаминима и неким минералима.
То су супстанце које помажу у „чишћењу“ молекула који оштећују ћелије у вашем телу, који се називају и слободни радикали, и долазе у многим облицима.
У наставку откривамо које намирнице су богате антиоксидансима.
Парадајз
Парадајз је пун ликопена, који је једна врста групе антиоксиданата званих каротеноиди. У организам ћете га унети једући сирови парадајз. Такође можете повећати унос тако што ћете их кувати у сосу или јести са мало уља.
Тамна чоколада
Љубитељи чоколаде, радујте се. Ваша омиљена посластица садржи антиоксиданте. Кључно је да једете чоколаду са високим садржајем какаа. Изаберите тамне сорте уместо млечне или беле чоколаде. Међутим, уживајте умерено.
Oраси
У поређењу са већином других орашастих плодова, ораси имају највише полифенола, врсте антиоксиданса. Потребно је да поједете само око седам ораха да бисте искористили здравствене предности.
Црвена паприка
Све паприке су добар извор антиоксиданата, али је црвена паприка на првом месту. Пуне су каротеноида који могу помоћи у превенцији одређених карцинома. Паприке најбоље испоручују своје антиоксиданте када се једу сирове.
Џигерица
Пилећа џигерица или јетра других животиња богата је витамином А, моћним антиоксидансом који помаже здрављу костију и јача одбрану вашег тела од болести. Ако вам је укус џигерице прејак, потопите је у млеко пре кувања.
Ako jedete ove namirnice, možete ih jesti u većim količinama i izgubiti kilograme
Преузмите андроид апликацију.