Postoji nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da svaki put napravite savršeno kuvani pirinač.
Naime, ako želite da napravite basmati pirinač, koristite odnos vode i pirinča 2:1.
Za pirinač od jasmina i pirinač dugog zrna, koristite odnos vode i pirinča 1,5:1.
Evo šta je ključni korak u pripremi:
Prvo je potrebno da je operete mlakom vodom da biste uklonili višak skroba da biste postigli dobar ukus.
Još jedna važna stvar u kuvanju pirinča je da izaberete lonac sa debelim dnom, koji ima veoma čvrst poklopac.
Stvar je u tome što pirinač upija vodu u kojoj se kuva, tako da ne želite da deo vode ispari.
Pirinač stavite u vruću i posoljenu vodu i kuvajte u poklopljenom loncu. Takođe savetuje da se ne meša. Kada je u pitanju vreme kuvanja, zavisi od vrste pirinča koju pripremate.
Kuvajte beli basmati pirinač 10 do 12 minuta na jakoj vatri, pirinač od jasmina takođe, basmati pirinač celog zrna oko 25, smeđi pirinač takođe oko 25, a pirinač dugog zrna oko 15 minuta.
Evo zašto je voda od kiselih krastavaca dobra za naše zdravlje!
Preuzmite android aplikaciju.