Početna > Život i stil
Život i stil

Da li je belo ili tamnije pileće meso zdravije?

Jedno od večitih pitanja kada je hrana u pitanju je da li je belo ili tamnije pileće meso zdravije.
Foto: Pixabay/Wow_Pho

Nutricionisti sada otkrivaju šta je to tačno.

Da li je belo meso zdravije?

Istina je da belo pileće meso ima manje kalorija i manje masti od tamnijeg pilećeg mesa. Na primer, jedan pileći batak bez kože sadrži oko 7 grama masti i 2 grama zasićenih masti, u poređenju sa manje od 3 grama masti i manje od 1 grama zasićenih masti u pilećim prsima bez kože.

Međutim, važno je istaći da višak masti i kalorija nisu uvek loša stvar. Umesto toga, to zaista zavisi od vaših zdravstvenih ciljeva i potreba. Ako morate da pazite na unos zasićenih masti, belo meso bi moglo biti bolji izbor.

Ako ste neko ko pazi na unos masti, važno je da obratite pažnju na to kako se priprema vaše pileće belo meso. Ako jedete pohano ili prženo belo meso, sadržaj masti će se ionako povećati. Ako želite da zadržite manji udeo masnoće, bolje je ispeći belo meso pilećih prsa ili u rerni.

Da li je tamno pileće meso zdravo?

Pošto je utvrđeno da belo meso uglavnom sadrži manje kalorija i masti, ne treba zanemariti ni tamno pileće meso. Tamno pileće meso, poput bataka i bataka, ima veći nivo nekih vitamina i hranljivih materija. Tamno meso ima više gvožđa, cinka, selena i vitamina B. Tamno meso je bolja opcija za one koji pokušavaju da povećaju unos gvožđa, a tamno meso može da sadrži i više cinka, minerala koji pomaže u održavanju zdravlja imuniteta.

Obe vrste imaju svoje prednosti

I belo i tamno pileće meso imaju svoje prednosti i mane. Belo meso nudi manji unos masti, dok tamno meso može ponuditi više hranljivih materija. Nutricionisti napominju da možete obratiti pažnju da li jedete kožu ili ne. Belo meso se obično uzima sa grudi, gde ljudi obično skinu kožu. Tamno meso se, međutim, nalazi u batacima i krilima, a ti delovi obično imaju manje mesa, a ljudi će češće jesti i kožu. Iako ljudi možda ne razmišljaju mnogo o pilećoj koži, koža je prvenstveno masna, uglavnom zasićena, što dodaje značajne kalorije nemasnom proteinu. To ne znači da uvek morate da izbegavate kožu, ali to bi moglo biti nešto što biste trebali uzeti u obzir ako pazite na unos masti.

Zaključak:

Kada je u pitanju belo meso u odnosu na tamno meso, nutricionisti kažu da birate ono u čemu uživate i donosite odluku na osnovu ličnih zdravstvenih potreba.

Hrana koja najčešće uzrokuje trovanje

Preuzmite android aplikaciju.