Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна која најчешће узрокује тровање

Иако било која врста хране може изазвати тровање, постоје неке које се много брже кваре и чешће су повезане са болешћу и тровањем храном. Другим речима, неке намирнице су склоније развоју штетних микроба који вас могу озбиљно разболети.
Фото: Pixabay/StelaDi

Познато је, на пример, да сирово животињско месо може бити опасно ако је контаминирано.

То се најчешће односи на сирову или недовољно кувану пилетину, али и друге врсте меса, као и на сирова јаја, непастеризовано млеко, шкољке итд.

Наравно, и воће и поврће може бити контаминирано, због чега стручњаци увек истичу да их пре конзумирања треба добро опрати.

Стручњаци напомињу да је лакше разболети од неких врста хране, али апсолутно свака храна може бити контаминирана. Ово су врсте хране које најчешће изазивају тровање.

Месо (пилетина, ћуретина, свињетина…)

Лако се можете разболети од сировог или недовољно куваног меса. Живина се овде издваја по томе што садржи Цампилобактер, у који спадају Хелицобактер пилори, али и Салмонела, Клостридиум перфрингенс и друге бактерије. Сирово месо може да садржи и Е. цоли, због чега се саветује прање меса како би се избегле контаминације кухињских површина и посуђа. Да бисте се ослободили бактерија, најбезбедније је потпуно термички обрадити (кувати, пећи…) свако месо које припремите. Такође, имајте на уму да месо треба чувати у фрижидеру на приближно 4 степени у року од два сата од припреме. Ако се ради о великом комаду меса, као што је цела ћуретина, корисно је да га исечете на мање комаде пре складиштења, јер ће се тако охладити пре него што се развију бактерије.

Воће и поврће

Сирово воће и поврће имају велике здравствене користи, али понекад могу изазвати тровање уносом штетних микроба као што су салмонела, Е. цоли и Листериа. Зато је важно да сваки намирницу пре конзумирања добро оперете. Кувано воће и поврће је апсолутно безбедно, али сирово свакако треба добро опрати пре сервирања.

Сирово млеко и други производи

Избегавајте сирово млеко као и све производе добијене од њега. Наиме, може да садржи штетне бактерије међу којима су – Цампилобацтер, Цриптоспоридиум, Е. цоли, Листериа и Салмонела. Међутим, ово се потпуно уклања процесом пастеризације. На срећу, сви хранљиви састојци и витамини остају у млечним производима и након овог процеса.

Јаја

Познато је да јаја садрже бактерију Салмонелла која вас може озбиљно разбољети, а то нису само напукла или наизглед покварена јаја. Зато стручњаци саветују конзумацију потпуно куваних или печених јаја, а ако су вам заиста потребна сирова јаја за јело, користите пастеризована јаја. То важи и за сосове за чију припрему се користе сирова јаја.

Koliko treba da vežbamo da bismo sagoreli 100 grama ruske salate?

Преузмите андроид апликацију.