Početna > Život i stil
Život i stil

Znakovi koji govore da jedete previše hleba

Razlozi zbog kojih većina ljudi voli da jede hleb su – ukusan, praktičan i možemo da ga nosimo gde god želimo.
Foto: Unsplash/Neetu Laddha

Međutim, kao i većina stvari koje su tako dobrog ukusa, hleb može da ima negativan efekat na ljudski organizam. A kada je naše telo uznemireno, šalje nam znake koje treba na vreme da prepoznamo.

Imate problem sa stolicom

Osobe koje ne podnose gluten ili pate od celijakije, ali nisu svesne toga, često se osećaju naduveno. I ne samo to, mogu da imaju problema s odlaskom u toalet, jer su im creva blokirana.

Možda niste netolerantni na gluten, ali imate visoku osetljivost kada jedete pšenicu i druge žitarice. Najbolje što možete da učinite u ovom slučaju je da uradite niz testova kako biste videli da li vam šteti gluten.

Često ste gladni
Foto: Pexels/George Milton

Istina je da su visokorafinisane žitarice, poput belog hleba, belog pirinča, pereca i krekera, visokokalorične. A način na koji deluju je tako što vas teraju da jedete još više hrane bogate šećerima. Zato kada se osećate dodatno tužno ili pod stresom, posežete za onim rafinisanim žitaricama koje će vam na trenutak učiniti da se osećate bolje.

Zbog toga biste mogli da primetite i da dobijate kilograme, nešto što se lako može izbeći ako pređete na proizvode od celih žitarica.

Studija je dokazala da ovi proizvodi mogu da pomognu da brže izgubite masnoću u predelu stomaka od rafiniranih žitarica. A to je zato što sadrže više vitamina i minerala. Ali to ne znači da treba da preterate s njihovom konzumacijom.

Foto: Unsplash/Sean S
Vaš nivo holesterola raste

Hleb koji sami pravite možda nije odgovoran za porast holesterola, ali pekarski proizvodi jesu. Proizvodi poput kroasana i peciva s maslacem bogati su trans mastima. Ove namirnice sadrže mnogo maslaca i jaja, koja mogu da povise nivo holesterola ako se redovno jedu.

Takođe, većina proizvoda koji sadrže gluten spadaju u istu štetnu kategoriju. Ovi proizvodi se razlikuju i mogu uključivati ​​pakovane kolačiće i kolače, krofne i većinu pržene hrane. Najbolje bi bilo da pređete na žitarice od celog zrna i smanjite unos pekarskih proizvoda.

Osip i akne

Hrana poput testenine, belog pirinča, rezanaca, žitarica i svega što je napravljeno od belog brašna može da uzrokuje probleme sa kožom. Kao što je studija pokazala, ljudi koji jedui previše rafiniranih ugljenih hidrata imali su 30 odsto veći rizik od razvoja akni. To je uglavnom zato što su ti proizvodi bogati šećerom, što povećava nivo insulina.

Kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne. S druge strane, čini se da ljudi koji ne konzumiraju previše šećera imaju manje problema s aknama.

Foto: Unsplash/Annie Spratt
Pospani ste posle jela

Kada konzumirate previše hleba u svakodnevnoj ishrani, velike količine insulina se oslobađaju u vaš krvotok. Insulin pomaže triptofanu da ostane u krvi duže nego što biste želeli. Triptofan je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, dva neurotransmitera koji pomažu u stabilizaciji raspoloženja. Oni takođe podstiču san i pomažu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.

Zbog toga se možda osećate pospano i dodatno smireno nakon velikog obroka punog rafinisanih žitarica.

Vaš krvni pritisak raste

Jedna obična kriška hleba može da ima i do 230 miligrama soli, što je 15 odsto gornje granice dopuštenog dnevnog unosa. Jedan jednostavan sendvič imaće dvostruku količinu. Visoko obrađena hrana poput pice, peciva i sendviča još više povećava količinu natrijuma.

Posledica visokog unosa natrijuma je skok krvnog pritiska, a on je krivac zašto mnogi ljudi pate od srčanih bolesti i moždanog udara.

Vaše raspoloženje može da ima uspone i padove
Foto: Pexels/Alex Green

Hleb ima sposobnost da izazove mnoge uspone zbog visokog procenta šećera, ali nakon njih slede padovi. Studija je pokazala da ako se rafinisane žitarice ne vare pravilno, njihovi spojevi mogu doći do nečijeg mozga i tada uzrokuju neke vrste mentalnih problema.

Postoje dokazi da su ljudi koji su osetljivi na pšenicu skloniji šizofreniji, bipolarnom poremećaju, depresiji i anksioznosti. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mlečnih proizvoda videli su veliko poboljšanje u svom mentalnom zdravlju

Ograničena cena hleba sve dok se ne stabilizuje cena pšenice

Preuzmite android aplikaciju.