Ručak je važan kao i svaki drugi obrok. Pružanje našim telima pravih hranljivih materija tokom ručka pomaže u održavanju energije tokom dana i sprečava prejedanje i nezdravu želju za grickalicama kasnije.
Kada je u pitanju vreme ručka, najvažniji faktor je lični raspored i rutina.
Idealno vreme zavisi od potreba pojedinca i njegovog ciklusa spavanja i buđenja.
Ako se neko probudi u 7 ujutru i pojede hranljiv doručak u 8 ujutru, verovatno će osetiti glad oko četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 sati.
U idealnom slučaju, taj ručak treba da uključuje različite grupe namirnica kako bi se postigao balans makro i mikronutrijenata.
Ako zamislimo tanjir (veličine 20 do 25 centimetara), uvek volim da polovinu tanjira napunim povrćem, jednu četvrtinu tanjira posnim proteinima, poput ribe, živine ili mahunarki, a preostalu četvrtinu kompleksom. ugljenih hidrata, kao što su kinoa, smeđi ili divlji pirinač ili slatki krompir.
Ovi odnosi zdrave hrane ne samo da obezbeđuju neophodne hranljive materije, već i promovišu stabilne i dosledne nivoe energije i mentalnu jasnoću potrebnu za uspešno suočavanje sa ostatkom dana.
Međutim, ako ručamo prerano ili prekasno, možda nećemo požnjeti sve potencijalne zdravstvene koristi povezane sa ovim obrokom, posebno u pogledu nivoa energije i mentalnog fokusa.
Rano jedenje ručka (ubrzo nakon doručka) može dovesti do povećane gladi kasnije tokom dana, pre večere. To može dovesti do konzumiranja manje zdravih grickalica.
S druge strane, kasni ručak bliže večeri može dovesti do toga da neki ljudi preskoče večeru, što dovodi do gladi pre spavanja, što može podstaći grickanje slane i/ili slatke hrane niske nutritivne vrednosti.
Kuvari objašnjavaju koje greške najčešće pravimo prilikom pripreme supe
Preuzmite android aplikaciju.