Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Силазак низ степенице или пењање – Када се брже мршави?

Празници јесу изврстан изговор да једете пуно чоколаде, али многи људи виде управо овај део године и као време за почетак довођења свог тела у форму за лето. Сви знамо предности вежбања, како за мозак, тако и за тело, али може бити тешко мотивисати се на почетак промена.
Фото: Unsplash/Samantha Gades

Неки људи уживају да проводе време на отвореном и у природи, али не воле било какве облике вежбања. Стога су им потребни начини на које ће „преварити“ своје тело да троши што више калорија, а да они сами немају утисак да тренирају.

Одлична опција за оне који не воле да тренирају

Др Мајкл Мосли је истакао једну од таквих метода које помажу при губитку сувишних килограма. Зове се ексцентрична вежба, а упркос називу, не подразумева ништа компликовано ни необично.

„Ексцентрично“ долази од латинског, што се може превести као „из средишта“, а ради се о покретима у којима истежете мишић, а не стежете га (што се зове „концентричним“ покретом).

На пример, ако подигнете тежак ковчег, стежете мишиће на руци, али док га полако спуштате назад на под, растежете га, а то је ексцентричан покрет.

Такви покрети такође помажу у изградњи мишића, што је показао недавни експеримент истраживача са Факултета медицинских и здравствених наука на Универзитету Едит Кован у Аустралији.

Студија је објављена у часопису Medicine & Science in Sports & Exercise.

Волонтери који су учествовали у студији одрађивали су серије успона и спуштања низ степенице.

Сматрали су да је ходање уз степенице било знатно изазовније, али велико је изненађење било то што су, по готово сваком мерењу, управо волонтери који су се спуштали низ степенице доживели највећу корист.

Изгубили су највише тежине, забележено им је највеће побољшање крвног притиска, масноће у крви и нивоа шећера у крви – а такође су доживели највеће побољшање у равнотежи и снази костију. Слабије кости значе да је већа вероватноћа да ћете ту кост сломити ако паднете.

Тони Кеј, професор биомеханике на Универзитету Нортемптон, који је направио много студија о предностима ексцентричног вежбања, рекао је да када радимо нешто попут ходања низ степенице, користимо већа и снажнија мишићна влакна од оних које користимо за пењање.

Такође, правимо више штете на тим мишићним влакнима, што их потом чини јачима.

– Ексцентрична вежба чини више микроскопске штете – објаснио је.

– Али не мислим на штету као код повреде мишића. Говорим о микроскопским учинцима. Стога се стимулише и хормонални одговор тела, а то, у комбинацији с прехраном, одмором и спавањем током следећих неколико дана значи да онда обнављате тај мишић и доводите га на нов, виши, јачи ниво.

Ово повећано оштећење мишића такође може објаснити зашто су волонтери који су ходали низ степенице изгубили више на тежини.

Иако сагоревате више калорија док се пењете уз степенице, силаском низ степенице проузрокујете више микрооштећења на мишићним влакнима, што присиљава ваше тело да се више троши на опоравак, стога тај цели процес на крају потроши више калорија.

За једноставан ексцентрични тренинг професор Кеј предлаже извођење једноставног изазова „седи и устани“ – где се полако спуштате у столицу, узимајући за то од три до пет секунди, а затим поново брзо устанете.

Учините то најмање десет пута, али идеално је све док се не осећате прилично исцрпљено. Ако сте већ у разумној форми, можете покушати то учинити на једној нози, што ће такође побољшати вашу равнотежу.

U čemu je tajna dijete 5:2 – Sve je dozvoljeno, a kilogrami se tope

Преузмите андроид апликацију.