Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Прање судова је попут мозгалица и укрштеница за мозак, а ево и зашто

Ова наизглед обична активност не дозвољава мултитаскинг.
Фото: Pexels/cottonbro

Кад перете судове, потпуно сте усредсређени на задатак који вам стоји на располагању. Мултитаскинг је овде готово немогућ, па је зато ова активност добра за мозак јер одржава пажњу.

Неуролози Дин и Ајша Шерзај кажу да је развијање пажње нужно за одржавање здравља мозга.
– Пажња је чувар свести. А ко је она погођена, све што стоји иза ње је такође нарушено. Не можете памтити, не можете извршавати неке функције. Зато је важно да је ојачате колико год можете док сте млади – рекао је Шерзај.

Фото: Unsplash/Bannon Morrissay

Мозгалице и укрштенице нису једине активности којима можете тренирати пажњу. И неки свакодневни задаци, као што је прање посуђа, такође помажу.

Како прање судова може довести до бољег здравља мозга?

Кад перете судове, потпуно сте усредсређени на задатак који вам је на располагању. Мултитаскинг је овде готово немогућ, па је зато ова активност добра за мозак.

Фото: Pexels/cottonbro

– Пажња постаје угрожена током обављања више задатака, а одржавање њене оштрине кључно је за оптимизацију функције мозга како старите. Старењем ваш фокус постаје све више и више погођен, а мултитаскинг само отежава задржавање оштрине – рекао је Шерзај.

Ипак, овде није толико реч о стварном чину прања посуђа колико о томе да обратите пажњу на оно што је пред вама и усредсредите се на задатак од почетка до краја.

– То је попут јапанске церемоније испијања чаја. Не ради се о испијању чаја, ради се о чину детаљног пролажења кроз то – каже Шерзај.

Фото: Pexels/NicoleMichalou

– Или узмите за пример печење колача. Слично томе, обраћате пажњу на сваки корак и на свако прецизно мерење. Ова активност заправо може постати прилично медитативна. Не мислите ни на шта друго. То је сјајан пример одржавања фокуса и праћења једне ствари – додала је Ајша.

Да, прање судова може вам помоћи да се фокусирате и тиме утичете на здравље мозга, али то није једина активност коју можете испробати – добре активности су и баштованство, плетење, бојење.

Uposlite um kako biste odložili starost

Преузмите андроид апликацију.