Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Упослите ум како бисте одложили старост

Вежбањем ума обезбеђујемо дуг и квалитетан живот.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

И баш као што нам је потребна редовна физичка активност како би одржали наше тело млађим, исто тако је потребно да активирамо и наш мозак и отворимо се за константна нова учења.

Иако нам је свима лакше и лагодније да будемо у својој рутини, како не бисмо улагали превише енергије, ипак је корисније за наш ум и нас саме да излажемо новим информацијама.

Нове информације, промене којима морамо да се изложимо јесу једна врста стреса, али су исто тако благотворне, јер наш мозак тада ствара нове везе и истовремено се реватализује.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Оног момента када се изложимо неком новом задатку, почиње ментални тренинг. Иако нам се чини тешко, јер радимо нешто први пут, наш мозак заправо учи и прима нове информације. Сваки следећи пут нам је све лакше док обављамо тај задатак, што значи да је ментални тренинг уродио плодом.

Фото: Pexels/Yan Krukov

Доказано је да неурони почињу да старе већ у двадесетој години, али процес старења свакако ће успорити радозналост, жеља за учењем и интелектуалан рад.

Фото: Unsplash/Lucas Vasques

Учење нових ствари од виталног су значаја за спречавање менталног старења. Зато на нове задатке и нова учења гледајте као на механизам који ће вам омогућити да ваш ум што дуже буде млад, а истовремено када савладате нове задатке бићете поносни на себе и доживљаваћете се на другачији начин.

Naučnici su otkrili Gugl efekat i svi smo njegove žrtve

Преузмите андроид апликацију.