Paradajz topi masnoće, pozitivno utiče na krv i pomaže u varenju, pa ovo povrće jedite svaki dan ako možete. Mnogi ljudi ne konzumiraju dovoljno često paradajz, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promeni.
Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može da spreči razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog creva.
Korisno je znati i da se kuvanjem paradajza povećava nivo likopena u poređenju sa svežim ili sirovim paradajzom.
Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalnoj cirkulaciji krvi.
Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi.
Svakodnevno jedenje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.
Paradajz može smanjiti štetu uzrokovanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinu i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.
Ako želite da smršate, paradajz vam može biti od velike koristi. Ima malo kalorija i bogat je vlaknima, što će vas duže držati sitim. Pored toga, pomaže u topljenju masti.
Preuzmite android aplikaciju.