Početna > Život i stil
Život i stil

Da li znate zašto za Uskrs jedemo šunku, jaja i jagnjetinu?

Šunka, jaja, mladi luk, rotkvice, ren, jagnjetina… Sve ove namirnice su deo uskršnje trpeze. Ali da li ste se ikada zapitali zašto jedemo šunku i jaja na Uskrs?
Foto: Pixabay/Dobre_wzory
Jagnjetina se tradicionalno jede na Uskrs kao deo večere

Ova tradicija je stara više od 3.000 godina, a potiče od jevrejskog praznika Pashe, kojim se slavi oslobođenje Izraelaca i njihov izlazak iz Egipta. Kurbansko jagnje je oduvek bilo sastavni deo Pashe, od kolena do pečenja na trpezi. Kada su neki od Jevreja prešli u hrišćanstvo, na Vaskrs su nastavili ovaj običaj, koji se u mnogim delovima sveta očuvao do danas.

Zašto jedemo šunku na Uskrs?

Međutim, kako je vuna postala veoma popularna tkanina tokom Drugog svetskog rata, klalo se sve manje jagnjadi, pa je tako za Uskrs postalo dostupno mnogo manje mesa nego u prošlosti. I upravo tu svoje mesto zauzima šunka, današnji simbol Vaskrsa. Naime, seljaci su vekovima razvijali način čuvanja mesa tokom zimskih meseci, a do Uskrsa i proleća ono je bilo spremno za jelo. Osim toga, šunka je mnogo pristupačnija od jagnjetine, a ta razlika je bila primetna i u prošlosti.

To je omogućilo i kreativnost u pripremi šunke, zbog čega se i danas jede na brojne načine i neizostavan je deo uskršnje trpeze, mnogo češće od janjetine. Međutim, čak i u mitologiji postoji priča o tome zašto se šunka jede danas na Uskrs.

Prema vavilonskom mitu, boginja Ištar začela je sina Tamuza od Baala, boga sunca. Ubio ga je divlji vepar u šumi, nakon čega je boginja naredila ljudima da jedu svinjetinu svake nedelje. Njegova pogibija se obeležavala jednom godišnje, čemu je prethodilo 40 dana posta, što se može povezati sa 40 dana Velikog posta.

Zašto jedemo jaja na Uskrs?

Jaja su veliki deo uskršnje trpeze. Jaja se tradicionalno povezuju sa ponovnim rođenjem, podmlađivanjem i besmrtnošću. S obzirom da se Vaskrs, kao i dan Isusovog vaskrsenja, uvek slavi u proleće kada se priroda ponovo budi i „rađa“, jasno je zašto jaja podsećaju ljude na novi život. Ali zanimljivo je i to da su u ranom hrišćanstvu jaja bila zabranjena tokom 40 dana Velikog posta, a dozvoljeno je da se ponovo jedu na sam Uskrs. I zato sada možemo da uživamo u njima u punom sjaju.

Stvari koje nikako ne smeju biti u dnevnoj sobi kada vam dođu gosti!

Preuzmite android aplikaciju.