Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto vam grašak nikada ne ispadne kao kada ga mama pravi?

Često ga pravite, ali nikada ne uspete da ga napravite onako okusnog kako ga napravi vaša mama? Ovaj recept za čorba od graška briše sve prethodne greške.
Foto: Pixabay/Devanath

Sve u jednom loncu, skoro trenutno i veoma ukusno i zdravo. Dok čekate sezonu mladog graška, on će poslužiti i zamrznuti se.

Kad god na meniju ima mahunarku treba izbegavati da je kombinujete sa mesom jer je puna belančevina, pa se treba rukovodi ovom činjenicom, mahunarke, žitarice i povrće čine kompletan obrok kome nije potrebno meso.

Verujemo da ćete i vi podeliti naše mišljenje nakon što isprobate grašak bez mesa koji obožavaju svi, a posebno deca.

Sastojci:
  •  500 grama očišćenog svežeg graška, možete  i zamrznutog
  •  1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • 2-3 kašike prosa
  • 1 kašika crvene dimljene slatke paprike
  • so i biber
  • maslinovo ulje vo
  • 1 jaje 
  • 4-5 kašičice brašna 
Priprema:

Na ulju prodinstati sitno seckani luk i šargarepu. Odmah posolite i pobiberite. Mešajte na laganoj vatri dok luk se ne smekšaju. Dodajte grašak i dinstajte još nekoliko minuta, mešajući. Sipati vodu. Proso stavite odmah i ostavite da se kuva oko 15 minuta nakon što provri, na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još soli ili bibera. Izračunajte da će vam njoke dodatno zgusnuti varivo, pa po potrebi dodajte još malo vode. U međuvremenu pripremite njoke. U šolju stavite jaje i so i dobro umutite viljuškom. Dodajte ulje i brašno i sve mešajte dok ne dobijete glatku smesu koju ćete moći da zagrabite kašikom i stavite u varivo bez prosipanja. Pustite da odstoji deset minuta. Poslednjih pet minuta kuvanja variva dodajte njoke. Pustite da se sve zajedno krčka oko 5 minuta.

Grašak skuvan na ovakav način sigurno da će vam se svideti.

Pregled voća i povrća sazrevanja po mesecima, sve na jednom mestu

Preuzmite android aplikaciju.