Spajanje određenih namirnica dovodi do specifičnog zadovoljstva, bilo da je u pitanju sir i dobro vino ili trešnje i crna čokolada.
Kombinacija avokada i paradajza je bezbedna opcija za doručak zbog finog ukusa i kremaste mekoće avokada sa sočnim paradajzom. Međutim, osim prednosti samog ukusa, ova kombinacija ima nekoliko pozitivnih nutritivnih efekata. Naime, ove dve namirnice zajedno nude zdravstvene prednosti koje ne biste imali da ih jedete same.
Masnoća u avokadu nam pomaže da apsorbujemo više likopena, ključnog antioksidansa koji se nalazi u paradajzu.
Likopen je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje krvnog pritiska i kardiovaskularnog zdravlja, snižavanje holesterola i borbu protiv raznih vrsta raka. Pored toga što je bogat likopenom, paradajz sadrži i biotin, vitamin B koji obezbeđuje energiju i vlakna.
Paradajz, zajedno sa drugim izvorima beta-karotena (koji je bilo koje žuto, narandžasto ili zeleno voće ili povrće), takođe sadrži provitamin A. Provitamin A je prekursor vitamina A, koji igra ulogu u regulaciji imunog sistema, kao i održavanje zdravog vida. Kada je beta-karoten uparen sa zdravim mastima, provitamin A se u telu pretvara u vitamin A.
Osim što je idealno sredstvo za unošenje vitamina i minerala sadržanih u paradajzu, avokado je sam po sebi pun zdravstvenih prednosti.
Kao prvo, puna je vlakana, koja su neophodna za zdrava creva, a takođe ima i antioksidativna svojstva za koja se pokazalo da pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i filtriraju toksine koji se apsorbuju u telo. Avokado možete jesti na pici sa paradajz sosom, na tostu, u salatama, a možete napraviti i čuveni superzdrav gvakamole. Gvakamole se priprema od avokada, crnog luka, paradajza, limuna ili limete i začina po želji.
Ako ga budete pili svaki dan ovaj napitak će učiniti čudo u vašem organizmu
Preuzmite android aplikaciju.