Početna > Život i stil
Život i stil

Uz pomoć ovog trika jaja će uvek biti savršeno pečena

Ako imate naviku da samo okrenete jaje na drugu stranu, vreme je da naučite novi trik.
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Jaja su savršena hrana, a svi već znamo da su dobar izvor proteina, a sadrže i vitamine i minerale.

Dobro ih je jesti za doručak jer ćete duže ostati siti i puni energije.

Odlični su za doručak jer će vam pružiti energiju za ceo dan, ali nećete pogrešiti ako ih pojedete za ručak ili večeru. Jaja su odličan izvor raznih minerala, pre svega kalcijuma, fosfora, selena i joda, a bogata su vitaminima B (među njima je i biotin, važan za zdravlje kože, kose i noktiju).

Jaja sadrže i vitamine A, D, E i K i antioksidante koji su važni za dobar vid – lutein i zeaksantin.

Pre svega, uvek ih pržite na maslinovom ulju i imajte na umu da će jaja biti mnogo ukusnija ako su sveža.

Maslinovo ulje takođe treba da bude dobrog kvaliteta za savršen rezultat. Ako volite hrskava jaja, ali volite da umočite hleb u tečno žumance, postoje neka pravila kojih se morate pridržavati.

Za ovaj recept savet je da najpre zagrejete tiganj na srednjoj vatri i dodate kašiku ulja. Ulje mora biti dobro zagrejano. Ulje malo posolite i dodajte umućeno jaje i malo smanjite vatru.

A sada je vreme za trik; uzmi veliku kašiku. Ne okrećite jaje, već ga kašikom prelijte vrelim uljem da dobijete žumance koje volite da jedete. Belanca će biti hrskava, baš kako i treba. Ako jaja na ovaj način prelijete uljem, rezultat je odličan.

Pečeno jaje možete poslužiti uz hleb, pomfrit, avokado, dodati u salate…

Da li znate zašto nikada ne bi trebalo da držite jaja na vratima frižidera?

 

Preuzmite android aplikaciju.