Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Препознајте када вам је притисак на максимуму

Велики број људи се бори са хипертензијом.
Фото: Pexels/Thirdman

Повишен притисак не боли, али не значи да није опасан. Висок крвни притисак је тихо обољење које итекако може угрозити здравље људи који га имају.

Често се деси да људи не знају да имају хипертензију, јер не осећају никакве тегобе, или и ако нешто осете то приписују другим болестима.

Како бисте знали да је последњи тренутак да станете на пут хипертензији, препознајте симптоме. Вртоглавица, хладан зној и крваве тачке у очима су сигурни показатељи да патите од високог притиска, односно да је он достигао свој максимум.

Нису ретке ни главобоље, као и крварења из носа.

Фото: Pexels/Andres Ayrton

Гојазне особе, али и особе које конзумирају превише слане хране и алкохола, као и које предуго седе треба да знају да спадају у ризичну групу када је у питању ово стање.

Исто тако, особе са проблематичном штитном жлездом, обољењима бубрега и срчаним манама би требале да редовно контролишу свој притисак.

Фото: Unsplash/Robina Weermeijer

Треба знати да ако имате блиског члана породице који пати од хипертензије пре 60-те године, два пута је већа шанса да ћете и ви наследити повишен притисак.

Редовно мерите притисак и консултујте се са својим лекаром око евентуалне терапије. Не занемарујте сигнале које вам тело шаље, јер само тако можете предупредити и стати на пут другим обољењима.

Zašto treba izbegavati alkohol ukoliko ste na dijeti

Преузмите андроид апликацију.