Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто треба избегавати алкохол уколико сте на дијети?

Иако није храна, треба знати да алкохол има итекако много калорија.
Фото: Unsplash/Ehimetalor Akhere Unuabona

Понекад једна чаша вина или неког другог алкохолног пића може тренутно да нас умири, али исто тако оставља траг и на нашој килажи.

Период славља је иза нас. Можда се јесмо мало више опустили и приуштили себи коју чашу вина у добром друштву, али вероватно је све то оставило последице и на нашој линији.

Фото: Unsplash/Allgo an app for plus size people

Алкохол повећава хормон кортизол код мушкараца, а он смањује производњу тестостерона. Код спортиста алкохол неповољно утиче на опоравак мишића.

Такође, алкохол дехидрира наш организам, раствара се у води а разлаже у јетри. Услед дехидратације, честа је појава главобоље ујутру након провода.

А о јетри да се не говори. Честе су појаве обољења јетре код особа које свакодневно конзумирају алкохол у односу на оне које избегавају његову конзумацију.

Фото: Unsplash/Giovana Gomes
Који су то разлози због којих  треба избегавати алкохол уколико желимо да се решимо сувишних килограма?

Алкохолна пића су калоријске бомбе. Само један грам алкохола, у себи садржи седам калорија. Можда 7 калорија звучи мало, али треба бити реалан и признати колико се попије пива, вина и другог пића.

Пиће вас засигурно неће заситити када сте гладни, а унећете неопажено мноштво калорија.

Поред самог уноса пива, вина и слично, људи воле да грицкају слане грисине, кикирики и друге грицкалице. Оне ће само додатно подстаћи потребу за још већим уносом алкохола, а и саме имају велик број калорија.

У нашем организму алкохол се разлаже на ацетат и маст. Тако да ће наше тело прво сагоревати калорије из алкохола, а тек после масти, угљене хидрате и протеине које смо унели у наш организам кроз храну.

Алкохол је тај који стопира сагоревање масти, па је јасно да он стоји на путу ка вашој жељеној линији.

Фото: Unsplash/Allgo an app for plus size people

Поред тога, алкохол ће учинити да се осећате поспаним и нећете имати енергије за физичку активност, која је неопходна за постизање жељеног циља када је килажа у питању.

Погледајте колико нека пића имају калорија, па процените сами колико алкохол лоше утиче између осталог и на нашу линију.

Калорије су изражене за количину од 100 милилитара алкохолног пића.
Вотка 220, виски 220, ракија 220, рум 220, пиво 35, бело и црно вино 75, шери 130, шампањац 120, маргарита 240, мартини 205, џин-тоник 90.

Namirnice koje mogu da produže životni vek

Преузмите андроид апликацију.