Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које не морате држати у фрижидеру!

Високе температуре наводе нас на помисао да све треба чувати у фрижидеру. Али то није тачно. Неке намирнице су заправо оштећене хладноћом и влагом.
Фото: Pixabay/difisher

Већину хране треба држати у фрижидеру да би дуже трајала, посебно лети. За месо, јаја и млечне производе то уопште није спорно, чак је опасно држати их напољу због развоја бактерија, али има много других намирница којима није место у фрижидеру. Неке једноставно није потребно држати у фрижидеру, а неке се ни не препоручује да се тако чувају.

Банане

Ово воће боље чува своје хранљиве материје када није хладно. Кад боље размислите, и ви сте их купили у продавници са полице, а не из фрижидера. Ниске температуре успоравају процес зрења, али не воле влагу, због чега брзо поцрне.

Краставци

Краставци ће брже постати водени и безукусни у фрижидеру. Боље их оставити у остави, која је ипак неколико степени хладнија од стана загрејаног на сунцу.

Шаргарепа

Шаргарепу треба чувати даље од директне сунчеве светлости на месту са ниском влажношћу, а не у фрижидерима.

Сенф и кечап 

Ове две намирнице су богате сирћетом, зачинима, сенфом и природном киселином, па могу дуго да стоје на полици. Неће имати ништа у фрижидеру, али није неопходно да их држите на хладном. Посебно кечап, који је такође пун конзерванса.

Јабуке

Јабуке могу дуго да стоје на собној температури, тада су ензими које садрже активнији, па јабуке остају хранљивије. Познато је да са њима и други плодови брже сазревају, па их није добро држати помешано.

Парадајз

Ако чувате парадајз у фрижидеру, брзо ће изгубити укус, текстуру и хранљиве материје. Такође ћете приметити да охлађени могу имати киселкаст укус.

Бели лук

У фрижидеру ће постати гумена и почети да ниче. Оставите га на полици у остави, а можете га огулити и замрзнути.

Zašto je važan vitamin B12 – Posebno za vegane

Преузмите андроид апликацију.