Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Може ли превише соли бити фатално?

Светска здравствена организација упозорила је да људи свакодневно конзумирају дупло више соли него што би требало.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Иако је натријум есенцијални нутријент, конзумирање превише натријума повећава ризик од срчаних болести, можданог удара и преране смрти.

Докази такође повезују висок унос натријума са повећаним изгледима за развој рака стомака, гојазности, остеопорозе и болести бубрега.

Спровођење правила за смањење уноса соли могло би спасити око 7 милиона живота до 2030. године, наводи се у извештају. Сваке године око 1,89 милиона људи умре од уноса соли.

Како можете смањити дневни унос натријума?

Пажљиво бирајте упаковану храну Када купујете, упоредите ознаке исхране и изаберите производ са најмањом количином натријума по порцији. Такође је препоручљиво бирати поврће у конзерви са ознаком „без додане соли” и смрзнуто поврће без додавања сланих сосова. За свежу и смрзнуту живину, стручњаци предлажу да се провери да ли је у њу додат раствор натријума.

Будите опрезни са зачинима

На пример, соја сос, флаширани преливи за салату, разни сосеви, кечап, салса у теглама, капари, сенф, кисели краставци и маслине могу да имају невероватно висок садржај натријума. Потражите верзију са смањеним или нижим садржајем натријума.

Користите алтернативне укусе

Да бисте заменили или смањили количину соли коју користите у кувању, можете користити ароматичне алтернативе као што су бели лук, сок од цитруса, зачини без соли и разно биље.

Прескочите со у ресторанима

Када једете вани, тражите да се у оброк не додаје со или замените слане прилоге поврћем или воћем без додавања соли. 5. Укључите храну богату калијумом Саветује се калијум јер помаже у сузбијању ефеката натријума и може помоћи у снижавању крвног притиска. Намирнице богате калијумом су слатки и обични кромпир, зеленило, пасуљ, немасни јогурт, поморанџе, банане, диње и парадајз.

Ovi simptomi ukazuju na nedostatak proteina

 

Преузмите андроид апликацију.