Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da ljudi svakodnevno konzumiraju duplo više soli nego što bi trebalo.
Iako je natrijum esencijalni nutrijent, konzumiranje previše natrijuma povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i prerane smrti.
Dokazi takođe povezuju visok unos natrijuma sa povećanim izgledima za razvoj raka stomaka, gojaznosti, osteoporoze i bolesti bubrega.
Sprovođenje pravila za smanjenje unosa soli moglo bi spasiti oko 7 miliona života do 2030. godine, navodi se u izveštaju. Svake godine oko 1,89 miliona ljudi umre od unosa soli.
Kako možete smanjiti dnevni unos natrijuma?
Pažljivo birajte upakovanu hranu Kada kupujete, uporedite oznake ishrane i izaberite proizvod sa najmanjom količinom natrijuma po porciji. Takođe je preporučljivo birati povrće u konzervi sa oznakom „bez dodane soli” i smrznuto povrće bez dodavanja slanih sosova. Za svežu i smrznutu živinu, stručnjaci predlažu da se proveri da li je u nju dodat rastvor natrijuma.
Budite oprezni sa začinima
Na primer, soja sos, flaširani prelivi za salatu, razni sosevi, kečap, salsa u teglama, kapari, senf, kiseli krastavci i masline mogu da imaju neverovatno visok sadržaj natrijuma. Potražite verziju sa smanjenim ili nižim sadržajem natrijuma.
Koristite alternativne ukuse
Da biste zamenili ili smanjili količinu soli koju koristite u kuvanju, možete koristiti aromatične alternative kao što su beli luk, sok od citrusa, začini bez soli i razno bilje.
Preskočite so u restoranima
Kada jedete vani, tražite da se u obrok ne dodaje so ili zamenite slane priloge povrćem ili voćem bez dodavanja soli. 5. Uključite hranu bogatu kalijumom Savetuje se kalijum jer pomaže u suzbijanju efekata natrijuma i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Namirnice bogate kalijumom su slatki i obični krompir, zelenilo, pasulj, nemasni jogurt, pomorandže, banane, dinje i paradajz.
Preuzmite android aplikaciju.