Početna > Život i stil
Život i stil

Može li previše soli biti fatalno?

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da ljudi svakodnevno konzumiraju duplo više soli nego što bi trebalo.
Foto: Pixabay/Bru-nO

Iako je natrijum esencijalni nutrijent, konzumiranje previše natrijuma povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i prerane smrti.

Dokazi takođe povezuju visok unos natrijuma sa povećanim izgledima za razvoj raka stomaka, gojaznosti, osteoporoze i bolesti bubrega.

Sprovođenje pravila za smanjenje unosa soli moglo bi spasiti oko 7 miliona života do 2030. godine, navodi se u izveštaju. Svake godine oko 1,89 miliona ljudi umre od unosa soli.

Kako možete smanjiti dnevni unos natrijuma?

Pažljivo birajte upakovanu hranu Kada kupujete, uporedite oznake ishrane i izaberite proizvod sa najmanjom količinom natrijuma po porciji. Takođe je preporučljivo birati povrće u konzervi sa oznakom „bez dodane soli” i smrznuto povrće bez dodavanja slanih sosova. Za svežu i smrznutu živinu, stručnjaci predlažu da se proveri da li je u nju dodat rastvor natrijuma.

Budite oprezni sa začinima

Na primer, soja sos, flaširani prelivi za salatu, razni sosevi, kečap, salsa u teglama, kapari, senf, kiseli krastavci i masline mogu da imaju neverovatno visok sadržaj natrijuma. Potražite verziju sa smanjenim ili nižim sadržajem natrijuma.

Koristite alternativne ukuse

Da biste zamenili ili smanjili količinu soli koju koristite u kuvanju, možete koristiti aromatične alternative kao što su beli luk, sok od citrusa, začini bez soli i razno bilje.

Preskočite so u restoranima

Kada jedete vani, tražite da se u obrok ne dodaje so ili zamenite slane priloge povrćem ili voćem bez dodavanja soli. 5. Uključite hranu bogatu kalijumom Savetuje se kalijum jer pomaže u suzbijanju efekata natrijuma i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Namirnice bogate kalijumom su slatki i obični krompir, zelenilo, pasulj, nemasni jogurt, pomorandže, banane, dinje i paradajz.

Ovi simptomi ukazuju na nedostatak proteina

 

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake