Početna > Putovanja
Putovanja

Grčka kojom se ređe ide

Svake godine između 30 i 40 miliona turista poseti Grčku, a mnogi od njih prelete pola sveta kako bi uživali u njenim idiličnim plažama i izgubili se u frenetičnim atinskim ulicama.

Mi imamo sreće, pa nam je kolevka zapadne civilizacije i demokratije, zemlja sa preko 13 hiljada kilometara obale čija lepota oduzima dah – u neposrednom komšiluku.

Od Krfa do Krita, preko Meteora i Olimpske regije, prosečnom turisti iz Srbije mnoge grčke destinacije dobro su poznate. Ideje za putovanja su uglavnom preformatirane zahvaljujući standardnim ponudama domaćih turističkih agencija, međutim, Grčka nudi mnogo više od onoga nama dobro poznatog, a naročito mnogo više od meduza i girosa.

Planina Olimp
Foto: Shutterstock/Athanasios

Svakog leta na hiljade turista iz Srbije poseti Olimpsku regiju i odsedne u Paraliji, Leptokariji ili drugim obližnjim gradićima.

Dok se baškare na dugim peščanim plažama iza njih se uzdiže najviša planina Grčke – Olimp, sa vrhom Mitikas na 2917 metara. Opšte je poznato da su najvažniji grčki bogovi odabrali Olimp za svoj dom, ali i dalje su retki turisti koji se odluče da posete Olimp dok letuju u njegovoj senci.

Na ovoj mitskoj planini nalaze se brojni vodopadi, potoci, crkvice, manastiri i šume, a tu je i jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj – Dion. Za one u dobroj formi poseban izazov je uspon na Mitikas koji nije lak, ali se isplati zbog jedinstvenih pogleda na more i dvodnevnog bliskog kontakta sa prirodom.

Takoreći, čak i ako se zaputite na oprobanu destinaciju u Termajskom zalivu, vaše letovanje ne mora biti svaki put isto.

Poluostrvo Pilion
Foto: Shutterstock/Cara foto

Kada krenete južno od Olimpa, na nešto manje od 200 kilometara nalazi se još jedna magična grčka planina, i istoimeno poluostrvo – Pilion. Ona važi za najlepšu planinu u Grčkoj, kako zbog gustih šuma tako zbog činjenice da se dramatično spušta u Egejsko more.

Pilion je rezervisan uglavnom za domaće turiste, a komplikovan prilaz plažama i selima u podnožju planine garantuje da ni leti nema preterane gužve. Planinska i ribarska sela su mahom zadržala svoj tradicionalni izgled, mir i tišina su zagarantovani, a more tirkizno plavo.

Foto: Shutterstock/Nataliya Nazarova
Ostrvo Ikarija

Grčka ima na hiljade ostrva i mnoga od njih su posebna na svoj način. Ovaj put izdvajamo Ikariju, malo poznato ostrvo u blizini turske obale poznato po divnoj prirodi, legendi o Ikaru koji je pokušao da leti pa se utopio u obliženjem moru, ali i dugovečnim stanovnicima.

Naime, Ikarija se smatra jednom od pet svetskih “plavih zona”, lokacija na kojima ljudi najduže žive, budući da svaki treći lokalac živi preko devedeset godina.

Foto: Shutterstock/LemonakisAntoni

Osim toga, Ikarijci retko imaju demenciju, depresiju i rak. Poslednje studije to pripisuju zdravoj mediteranskoj dijeti koja uključuje maslinovo ulje, svežu ribu, kozije mleko i crveno vino, a pomaže i specijalni biljni čaj koji lokalci redovno konzumiraju.

Istočna Grčka

U zemlji sa preko 6000 ostrva teško je zadržati se na kopnu, međutim, ako vam more nije u fokusu, kontinentalna Grčka ne zaostaje sa interesantnim lokacijama.

Potpuno alternativna ideja za odmor je poseta istočnoj Grčkoj koja, kada se uporedi sa ostatkom zemlje, nije naročito popularna turistička destinacija, međutim izuzetno je interesantna ne samo zbog svojih geografskih nego i kulturnih obeležja.

Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Tu su gradovi Ksanti, poznat kao “grad hiljade boja”, i Drama, skriveni biser Trakije ogrnut šumom smrča koji predstavljaju sasvim drugačije lice Grčke.

Ksanti, nazvan i “grad hiljade boja”, okružen je bujnom vegetacijom, presečen rekom pogodnom za ekstremne sportove i u neposrednoj blizini idiličnog jezera Vistonida. U dobro očuvanom starom gradu oseti se uticaj Otomanske imperije, budući da se nalazi u neposrednoj blizini Turske, te se ovde mogu posetiti ne samo vizantijske crkve već i džamije.

Autor teksta: N.K

Pilion: skriveni kutak na Egejskom moru

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake