Почетна > Путовања
Путовања

Грчка којом се ређе иде

Сваке године између 30 и 40 милиона туриста посети Грчку, а многи од њих прелете пола света како би уживали у њеним идиличним плажама и изгубили се у френетичним атинским улицама.

Ми имамо среће, па нам је колевка западне цивилизације и демократије, земља са преко 13 хиљада километара обале чија лепота одузима дах – у непосредном комшилуку.

Од Крфа до Крита, преко Метеора и Олимпске регије, просечном туристи из Србије многе грчке дестинације добро су познате. Идеје за путовања су углавном преформатиране захваљујући стандардним понудама домаћих туристичких агенција, међутим, Грчка нуди много више од онога нама добро познатог, а нарочито много више од медуза и гироса.

Планина Олимп
Фото: Shutterstock/Athanasios

Сваког лета на хиљаде туриста из Србије посети Олимпску регију и одседне у Паралији, Лептокарији или другим оближњим градићима.

Док се башкаре на дугим пешчаним плажама иза њих се уздиже највиша планина Грчке – Олимп, са врхом Митикас на 2917 метара. Опште је познато да су најважнији грчки богови одабрали Олимп за свој дом, али и даље су ретки туристи који се одлуче да посете Олимп док летују у његовој сенци.

На овој митској планини налазе се бројни водопади, потоци, црквице, манастири и шуме, а ту је и једно од најважнијих археолошких налазишта у Грчкој – Дион. За оне у доброј форми посебан изазов је успон на Митикас који није лак, али се исплати због јединствених погледа на море и дводневног блиског контакта са природом.

Такорећи, чак и ако се запутите на опробану дестинацију у Термајском заливу, ваше летовање не мора бити сваки пут исто.

Полуострво Пилион
Фото: Shutterstock/Cara foto

Када кренете јужно од Олимпа, на нешто мање од 200 километара налази се још једна магична грчка планина, и истоимено полуострво – Пилион. Она важи за најлепшу планину у Грчкој, како због густих шума тако због чињенице да се драматично спушта у Егејско море.

Пилион је резервисан углавном за домаће туристе, а компликован прилаз плажама и селима у подножју планине гарантује да ни лети нема претеране гужве. Планинска и рибарска села су махом задржала свој традиционални изглед, мир и тишина су загарантовани, а море тиркизно плаво.

Фото: Shutterstock/Nataliya Nazarova
Острво Икарија

Грчка има на хиљаде острва и многа од њих су посебна на свој начин. Овај пут издвајамо Икарију, мало познато острво у близини турске обале познато по дивној природи, легенди о Икару који је покушао да лети па се утопио у оближењем мору, али и дуговечним становницима.

Наиме, Икарија се сматра једном од пет светских “плавих зона”, локација на којима људи најдуже живе, будући да сваки трећи локалац живи преко деведесет година.

Фото: Shutterstock/LemonakisAntoni

Осим тога, Икаријци ретко имају деменцију, депресију и рак. Последње студије то приписују здравој медитеранској дијети која укључује маслиново уље, свежу рибу, козије млеко и црвено вино, а помаже и специјални биљни чај који локалци редовно конзумирају.

Источна Грчка

У земљи са преко 6000 острва тешко је задржати се на копну, међутим, ако вам море није у фокусу, континентална Грчка не заостаје са интересантним локацијама.

Потпуно алтернативна идеја за одмор је посета источној Грчкој која, када се упореди са остатком земље, није нарочито популарна туристичка дестинација, међутим изузетно је интересантна не само због својих географских него и културних обележја.

Фото: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Ту су градови Ксанти, познат као “град хиљаде боја”, и Драма, скривени бисер Тракије огрнут шумом смрча који представљају сасвим другачије лице Грчке.

Ксанти, назван и “град хиљаде боја”, окружен је бујном вегетацијом, пресечен реком погодном за екстремне спортове и у непосредној близини идиличног језера Вистонида. У добро очуваном старом граду осети се утицај Отоманске империје, будући да се налази у непосредној близини Турске, те се овде могу посетити не само византијске цркве већ и џамије.

Аутор текста: Н.К

Pilion: skriveni kutak na Egejskom moru

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке