Почетна > Путовања
Путовања

Пилион: скривени кутак на Егејском мору

Туристи из Србије су увелико “на ти” са одређеним локацијама на грчкој обали. Ипак, у 13.676 километара колико је она дуга крију се разни бисери, неправедно запостављени у стандардној понуди домаћих агенција. Један од њих је Пилион, полуострво које је дом истоименој, незванично најлепшој планини Грчке, бројним живописним селима која као да су заустављена у времену и очаравајућим плажама тиркизног мора од којих се издвајају Факистра, Милопотамос, Саранта, Потистика.
Фото: Pixabay/RmX86

Ово полуострво налази се на пола пута између Солуна и Атине, на обали Егејског мора, док је са западне стране окренуто ка Пагастеичком заливу, где је и највећи град регије – лука Волос.

Иако су обе стране полуострва вредне посете, она спољашња, окренута ка отвореном мору, где се литице високе планине драматично усецају у Егејско море, прави је драгуљ.

Удаљеност од четрдесетак километара, од Волоса до друге обале прелази се за око сат и по времена, преко планина, те се на источну страну не упути свако. Путеви којима се спушта до обале често нису асфалтирани и стрми су као тобоган, те ни путницима са најотопорнијим стомацима не буде свеједно.

Због делимичне изолованости која је последица компликоване географије и мањка инфраструктуре Пилион није преоптерећен туристима, а планинска и рибарска сеоца су задржала свој традиционални изглед.
Фото: Shutterstock/Nataliya Nazarova

Унутрашњост полуострва је чудесна: на падинама тешко приступачног планинског венца расту дивље маслине, кестени, јеле и букве, а међу шумама се крију прастара села у камену, повезана древним путевима.

Вреди, између осталих, посетити село Цагарада изгубљено у сред густог дрвећа и попити кафу на централном тргу Agia Paraskevi који је дом хиљаду година старом платану, Загору са традиционалним кућама украшеним гарденијама, те фотогенично село Milies одакле креће историјски воз Moutzouris са парном локомотивом који саобраћа ускоколосечном пругом од 60 центиметара.

Фото: Shutterstock/Georgios Kritsotakis

Због свега овога, те бројних стаза за хајкинг, Пилион је осим за типично летовање идеална дестинација за активни одмор, а зими и за скијање. Највећи број посетилаца и зими и лети су Грци.

Полуострво има и богату историју, неколико музеја и бројне цркве. Природне лепоте инспирисале су и многе митове. Шумовита брда била су дом кентаура, полу човека, полу коња, а у пећини на обронцима планине полубожански кентаур Хирон је подучавао Ахила пре него што је овај кренуо у рат.

Овде су се дружили богови и смртници, походили хришћански монаси, а у данашње време на “ходочашће” долазе туристи у потрази за местима која су у исто време нестварно лепа, али одолевају масовном туризму.

Фото: Shutterstock/Cara Foto
Лепоту Пилиона искористили су и творци филма Mamma Mia. Већина сцена за које смо мислили да су снимане на неком “егзотичном грчком острву”, снимане су заправо у месту Ntamouchari на источној обали.

Иако се налази у нама добро познатој Грчкој, Пилион са својим рајским плажама пружа осећај далеке егзотике, док густе шуме чине да прелазак преко брдовитог полуострва личи на бајку. Савршена је дестинација за оне који желе да побегну из гужве и приоритет су им природне лепоте, а не туристички садржаји.

Још неке занимљиве дестинације за путовања, можете погледати овде.

Аутор текста: Н. Кошта

 

Преузмите андроид апликацију.