Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mlečne, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci.
Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mlečne. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama i imaju protivupalno delovanje na organizam.
Ali, da biste ih uneli, ne morate da jedete crnu čokoladu, pišu stručnjaci u nemačkom magazinu posvećenom zdravlju, “Neue Apotheken-Illustrierte”. Održavanjem uravnotežene ishrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno polifenola.
I crna i mlečna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.
Tako da, u stvari, nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, ali nije dobro ako je jedete često i u većim količinama.
Da ne biste pali u iskušenje, preporučuje se da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, posebno pakovane. Ako i to ne pomaže, možete odvojiti manje porcije čokolade i odložiti ih u zamrzivač.
Sirovi med bolje kontroliše šećer u krvi, smanjuje i holesterol
Preuzmite android aplikaciju.