Иако се црна чоколада чешће сматра здравијом од млечне, разлика између њих је незнатна, наводе стручњаци.
Примарни разлог за добру репутацију црне чоколаде је тај што у своме саставу има више полифенола од млечне. Ови спојеви секундарни су метаболити у биљкама и имају противупално деловање на организам.
Али, да бисте их унели, не морате да једете црну чоколаду, пишу стручњаци у немачком магазину посвећеном здрављу, “Neue Apotheken-Illustrierte”. Одржавањем уравнотежене исхране, с уносом воћа и поврћа, унећете довољно полифенола.
И црна и млечна чоколада пуне су калорија. У црној чоколади нешто их је мање, а садржи и мање шећера, али често има више масноће.
Тако да, у ствари, нема велике разлике између црне и млечне чоколаде што се тиче вашег здравља. Повремено, умерена конзумација чоколаде је добра, стручњаци кажу, али није добро ако је једете често и у већим количинама.
Да не бисте пали у искушење, препоручује се да код куће не држите велике залихе чоколаде – боље је имати мање, посебно паковане. Ако и то не помаже, можете одвојити мање порције чоколаде и одложити их у замрзивач.
Sirovi med bolje kontroliše šećer u krvi, smanjuje i holesterol
Преузмите андроид апликацију.