Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Звони вам у ушима? Ово су могући разлози

Тинитус или зујање у ушима могу бити узроковане многим стварима. Иако ово није болест само по себи, може бити симптом неког другог здравственог проблема.
Фото: Pixabay/RobinHiggins

Звоњење у ушима најчешће је узроковано оштећењем ситних длачица у унутрашњем уху. Ово мења сигнале које шаљу вашем мозгу, који контролишу начин на који чујете звук. Тинитус може бити нормална последица старења, али га могу изазвати и друге ствари.

Такође треба рећи да тинитус може бити привремен или може трајати до краја живота.

Шта узрокује тинитус?

За већину људи, тинитус је заправо само последица старења јер се наш слух погоршава са годинама. У том смислу, тинитус се обично појављује око шездесете године.

Гласни звукови су заправо водећи узроци тинитуса.

Може се појавити као резултат нечега што чујете сваки дан или нечега што се догодило само једном. Ово укључује читав низ догађаја – од концерата и спортских догађаја до звучника које користите.

У овом случају, тинитус се може јавити само у једном или чак у оба уха и може довести до губитка слуха и болова.

Тело самостално производи восак у ушима, који служи за хватање прљавштине и заштиту ваших ушију. Али ако се не испере сам од себе и ако се превише накупи, то може довести до звоњења или губитка слуха.

Ваш лекар може нежно уклонити грудвице. Не покушавајте сами да то урадите са слушалицом.

Одређени лекови такође могу бити одговорни за тинитус. То су лекови као што су аспирин, диуретици, одређени антибиотици, антидепресиви и лекови против рака.

Што је јача доза, већа је шанса да ће се појавити проблем, али симптоми би требало да нестану када престанете да узимате лек. Инфекција уха може бити одговорна за зујање у ушима.

Можда сте приметили да се то дешава и када сте прехлађени или имате грип, а разлог лежи у чињеници да запаљење синуса може утицати и на слух. Ако је ово заиста узрок тинитуса, не би требало дуго да траје. Међутим, ако не нестане после недељу дана, обратите се свом лекару.

Проблеми са притиском такође могу довести до тинитуса. То може укључивати висок крвни притисак и ствари које га краткорочно подижу, као што су стрес, алкохол и кофеин.

Други здравствени проблеми такође могу изазвати тинитус, као што су промене у ушним костима, поремећај унутрашњег уха који се зове Мениерова болест или повреде главе и врата.

Стања као што су фибромиалгија и лајмска болест такође могу изазвати зујање у ушима. Ваш лекар ће вам помоћи да пронађете узрок и ублажите звукове.

Saznajte šta je najmoćniji saveznik u borbi protiv Ambrozije

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке