Početna > Život i stil
Život i stil

Zvoni vam u ušima? Ovo su mogući razlozi

Tinitus ili zujanje u ušima mogu biti uzrokovane mnogim stvarima. Iako ovo nije bolest samo po sebi, može biti simptom nekog drugog zdravstvenog problema.
Foto: Pixabay/RobinHiggins

Zvonjenje u ušima najčešće je uzrokovano oštećenjem sitnih dlačica u unutrašnjem uhu. Ovo menja signale koje šalju vašem mozgu, koji kontrolišu način na koji čujete zvuk. Tinitus može biti normalna posledica starenja, ali ga mogu izazvati i druge stvari.

Takođe treba reći da tinitus može biti privremen ili može trajati do kraja života.

Šta uzrokuje tinitus?

Za većinu ljudi, tinitus je zapravo samo posledica starenja jer se naš sluh pogoršava sa godinama. U tom smislu, tinitus se obično pojavljuje oko šezdesete godine.

Glasni zvukovi su zapravo vodeći uzroci tinitusa.

Može se pojaviti kao rezultat nečega što čujete svaki dan ili nečega što se dogodilo samo jednom. Ovo uključuje čitav niz događaja – od koncerata i sportskih događaja do zvučnika koje koristite.

U ovom slučaju, tinitus se može javiti samo u jednom ili čak u oba uha i može dovesti do gubitka sluha i bolova.

Telo samostalno proizvodi vosak u ušima, koji služi za hvatanje prljavštine i zaštitu vaših ušiju. Ali ako se ne ispere sam od sebe i ako se previše nakupi, to može dovesti do zvonjenja ili gubitka sluha.

Vaš lekar može nežno ukloniti grudvice. Ne pokušavajte sami da to uradite sa slušalicom.

Određeni lekovi takođe mogu biti odgovorni za tinitus. To su lekovi kao što su aspirin, diuretici, određeni antibiotici, antidepresivi i lekovi protiv raka.

Što je jača doza, veća je šansa da će se pojaviti problem, ali simptomi bi trebalo da nestanu kada prestanete da uzimate lek. Infekcija uha može biti odgovorna za zujanje u ušima.

Možda ste primetili da se to dešava i kada ste prehlađeni ili imate grip, a razlog leži u činjenici da zapaljenje sinusa može uticati i na sluh. Ako je ovo zaista uzrok tinitusa, ne bi trebalo dugo da traje. Međutim, ako ne nestane posle nedelju dana, obratite se svom lekaru.

Problemi sa pritiskom takođe mogu dovesti do tinitusa. To može uključivati visok krvni pritisak i stvari koje ga kratkoročno podižu, kao što su stres, alkohol i kofein.

Drugi zdravstveni problemi takođe mogu izazvati tinitus, kao što su promene u ušnim kostima, poremećaj unutrašnjeg uha koji se zove Menierova bolest ili povrede glave i vrata.

Stanja kao što su fibromialgija i lajmska bolest takođe mogu izazvati zujanje u ušima. Vaš lekar će vam pomoći da pronađete uzrok i ublažite zvukove.

Saznajte šta je najmoćniji saveznik u borbi protiv Ambrozije

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake