Почетна > Бизнис
Бизнис

Вучић: Србији се не исплати да купује гас из Хрватске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

Вучић је казао да Србија нема ништа против Хрватске и да ће разговарати о куповини гаса из те земље када, како каже, буде имала рачуницу и кад јој се буде исплатило.

“Нас занима, квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Ко најбоље услове испуни, добија паре од Србије, а Србија плаћа све више и боље“, рекао је Вучић одговарајући на питање о писању хрватских медија да Србија не показује интересовање за гас са Крка.

Вучић је напоменуо да Србија не показује интерес за нешто зашта јој не одговара цена.

“Кад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили? Што да платимо два или три пута скупљи гас, што да показујем интерес за нешто у чему нам не одговара цена“, рекао је Вучић.

Навео је да треба градити комплетну инфраструктуру јер постоји стари југословенски, јадрански нафтовод који, како каже, Хрватској највише користи.

“Али, морам да признам да су били коректни и да никада није долазило у питање снабдевање сировом нафтом преко Јанафа за Србију“, рекао је Вучић новинарима после отварања сектора Б5 обилазнице око Београда, деоница петља Орловача – тунел Стражевица.

Додао је да Србија нема проблем да гради интерконектор и са Хрватском и са Румунијом јер ће, каже, бити гаса из Црног мора у будућности, али да мора да размишља о изградњи нафтовода да се спојимо са Мађарском.

“Да смо изградили нафтовод ка Мађарској сад смо могли да вучемо сирову руску нафту преко дружбе за Србију без икаквих проблема. Јер нема санкција за дружбу, за нафтовод, има санкција за танкере. Али, не можемо пешке да довучемо нафту до Ријеке, до Омишља, већ танкерима, али на то иду санкције“, казао је Вучић.

Povukle se cene nafte uoči odluke FED-a o kamati

Преузмите андроид апликацију.