Почетна > Бизнис
Бизнис

Повукле се цене нафте уочи одлуке ФЕД-а о камати

Цене нафте су се повукле данас уочи одлуке Федералних резерви о даљем монетарном пооштравању у циљу борбе против растуће инфлације у САД и након упозорења Међународна агенција за енергетику (ИЕА) да ће понуда нафте бити недовољна да се подмири потражња у 2023. години.
Фото: Pexels/Waldemar Brandt

Европска нафта Брент је пала за 1,23 долара или за 1,02 посто, на 119,9 долара за барел на волатилном трговању до 11:52 часа по нашем времену, према подацима са портала олиприце, који у реалном времену прати промене цена.

Америчка WТI нафта је појефтинила за 1,51 долар или за 1,21 проценат, 117,4 долара по барелу.

На берзама се очекује да ће ФЕД повећати референтну камату за 75 базних поена на данашњој седници, а истовремено је најављено да ће званичници Европске централне банке такође одржати ванредни састанак.

Међународна агенција за енергетику је данашњем месечном извештају проценила да ће мањкати понуда нафте на тржишту у односу на потражњу идуће године због споријег опоравка кинеске економије и строжих санкција према Русији.

ИЕА очекује да ће до краја ове године однос понуде и тражње бити доведен у равнотежу услед успорене потрошње, али да би то могло да буде краткотрајно, известио је „Блумберг“.

Švajcarska vlada smanjila prognozu rasta na 2,6 odsto

Преузмите андроид апликацију.