Početna > Biznis
Biznis

Vučić: Srbiji se ne isplati da kupuje gas iz Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna da razgovara o izgradnji interkonektora za gas preko Hrvatske, ali i da treba da se razmišlja o izgradnji naftovoda za spajanje sa Mađarskom.
Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Vučić je kazao da Srbija nema ništa protiv Hrvatske i da će razgovarati o kupovini gasa iz te zemlje kada, kako kaže, bude imala računicu i kad joj se bude isplatilo.

“Nas zanima, kvalitet, cena, količine, sigurnost u snabdevanju. Ko najbolje uslove ispuni, dobija pare od Srbije, a Srbija plaća sve više i bolje“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o pisanju hrvatskih medija da Srbija ne pokazuje interesovanje za gas sa Krka.

Vučić je napomenuo da Srbija ne pokazuje interes za nešto zašta joj ne odgovara cena.

“Kad možete da kupite i da dobijete isti kvalitet za milion ili za tri miliona, koliko biste ga platili? Što da platimo dva ili tri puta skuplji gas, što da pokazujem interes za nešto u čemu nam ne odgovara cena“, rekao je Vučić.

Naveo je da treba graditi kompletnu infrastrukturu jer postoji stari jugoslovenski, jadranski naftovod koji, kako kaže, Hrvatskoj najviše koristi.

“Ali, moram da priznam da su bili korektni i da nikada nije dolazilo u pitanje snabdevanje sirovom naftom preko Janafa za Srbiju“, rekao je Vučić novinarima posle otvaranja sektora B5 obilaznice oko Beograda, deonica petlja Orlovača – tunel Straževica.

Dodao je da Srbija nema problem da gradi interkonektor i sa Hrvatskom i sa Rumunijom jer će, kaže, biti gasa iz Crnog mora u budućnosti, ali da mora da razmišlja o izgradnji naftovoda da se spojimo sa Mađarskom.

“Da smo izgradili naftovod ka Mađarskoj sad smo mogli da vučemo sirovu rusku naftu preko družbe za Srbiju bez ikakvih problema. Jer nema sankcija za družbu, za naftovod, ima sankcija za tankere. Ali, ne možemo peške da dovučemo naftu do Rijeke, do Omišlja, već tankerima, ali na to idu sankcije“, kazao je Vučić.

Povukle se cene nafte uoči odluke FED-a o kamati

Preuzmite android aplikaciju.