Krompir je jedna od omiljenih namirnica, a postoji mnogo načina da se pripremi. Otkrivajamo neke trikove kako bi krompir bio što ukusniji.
Krompir treba pravilno skladištiti
Krompir raste u zemlji, pa ga je najbolje držati na tamnom mestu. Sunčeva svetlost uzrokuje da krompir postane zelen. Zelena boja potiče od solanina, koji može biti toksičan. Ako imate zelene krompire, samo zaokružite zelene delove i iskoristite ostatak.
Koristite krompir u roku od nedelju dana od kupovine
Kada se čuva u idealnim uslovima, krompir može da traje nekoliko nedelja, možda i duže, kupljeni krompir najbolje iskoristiti u roku od nedelju dana.Ako ga ostavite duže i počne da niče, samo uklonite klice i koristite svoj krompir.
Ako ne uspete da iskoristite sav krompir, možete ga čuvati u zamrzivaču
Ako imate više krompira, možete ga zamrznuti. Zamrznuti krompir može trajati oko godinu dana. Savetuje da se krompir iseče i malo kuva pre zamrzavanja. Tako će biti spremni za brzi ručak.
Oguljene krompire držite u vodi dok ne odlučite da ih pripremite
Oguljeni krompir oksidira i može da pocrni ako se ostavi na vazduhu. Da ne pocrne, oguljeni krompir stavite u vodu. Voda ispire skrob i sprečava pojavu crnila na krompiru.
Krompir posolite dok je još vruć
S obzirom da je bogat skrobom, krompiru je potrebno više soli od drugog povrća. Zato je važno da je posolite dok je vruća, bez obzira na to kako je pripremate. Toplota pomaže da se so ugura u centar krompira.
Kada pravite pire, stavite krompir u hladnu vodu i kuvajte
Jedna uobičajena greška je kada ljudi stavljaju krompir u ključalu vodu. Umesto toga, stavite krompir u hladnu, posoljenu vodu i prokuvajte. Dok se krompir kuva, zagrejte mleko i puter koje ćete staviti unutra da napravite pire. Kada dođe vreme za magiju, svi sastojci treba da budu topli.
Pomfrit propržite dva puta, ako želite da bude hrskaviji
Postoji trik da pomfrit bude savršeno hrskav, a to je dvostruko prženje. To je najbolji način da krompir bude hrskav spolja, a mekan i prozračan iznutra. Posolite ga odmah nakon drugog prženja.
Tajna savršeno pečenog krompira je – soda bikarbona
Da bi vaš prženi krompir bio savršeno hrskav, pokušajte da ga delimično skuvate u vodi sa pola kašičice sode bikarbone, a zatim stavite u rernu. Soda bikarbona razgrađuje pektin u krompiru, a skrob izlazi na površinu, tako da dobijate divno pečen i hrskav krompir, kakav inače ne biste dobili.
Greška koju svi prave kada dodaju luk u jelo: Zbog toga postaje gorak i težak za probavu
Preuzmite android aplikaciju.