Početna > Život i stil
Život i stil

Telo na čak osam načina reaguje kada preskačete obroke i svaki od njih je loš

Svima nama ponekad se dogodi da preskočimo jedan obrok, ali jeste li znali što se tada događa vašem telu?
Foto: Pexels/Monstera

Preskakanje jednog ili više obroka u danu moglo bi da ima ozbiljne posledice na vaše zdravlje, a u nastavku vam donosimo neke od njih.

Mogli biste da osećate anksioznost

Osećaj anksioznosti česta je nuspojava nepravilne ishrane, a ista je stvar i s preskakanjem jednog ili više obroka u danu.

Imaćete manje energije

Mnoga istraživanja pokazala su da određena hrana vašem telu daje ”gorivo” i dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Međutim, ako ne jedete dovoljno ili preskačete obroke, mogli biste da osetite manjak energije, bezvoljnost, pa čak i pospanost.

Slabije ćete prepoznati znakove gladi ili sitosti

Navika preskakanja obroka s vremenom može da dovede do toga da vaše telo više ne može da prepozna kada je gladno ili sito. Zbog toga ste podložniji gojenju ili mršavljenju, zavisno od toga kako vaš mozak percipira nedostatak hranjivih materija u organizmu.

Mogli biste da razvijete jaku žudnju za hranom, posebno za šećerom i ugljenim hidratima

Često preskakanje obroka, između ostalog, dovodi i do velike žudnje za hranom, a naročito onom bogatom šećerom i ugljenim hidratima koji nisu nimalo zdrava opcija za jelo.

Bićete izloženiji riziku od nedostatka vitamina ili minerala u telu

Nepravilna ishrana povezana je s nedostatkom vitamina ili minerala u organizmu, a preskakanje jednog ili više obroka u danu dovodi upravo do toga.

Probava će vam postati neredovna

Kako bi naša probava bila redovna, trebalo bi da se hranimo zdravo, a to znači da bi naši obroci trebalo da budu redovni. Ako ste skloni čestom preskakanju obroka, vrlo je verovatno da će ta nezdrava navika rezultirati probavnim smetnjama, a naročito zatvorom.

Imaćete veći rizik od poremećaja ishrane

Iako se ne događa svakome, kod nekih ljudi preskakanje obroka može dovesti do poremećaja ishrane, poput bulimije ili anoreksije.

Više nećete toliko uživati u hrani

Iako nam je hrana potrebna za život i normalno funkcioniranje tokom dana, često je i stvar u kojoj uživamo.

Međutim, ako prečesto preskačete obroke, sve bi to moglo da rezultira time da prestanete da uživate u hrani, što može da rezultuje nezdravim prehrambenim navikama.

Šta nikako ne bi trebali da naručujete u restoranu

Preuzmite android aplikaciju.