Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тело на чак осам начина реагује када прескачете оброке и сваки од њих је лош

Свима нама понекад се догоди да прескочимо један оброк, али јесте ли знали што се тада догађа вашем телу?
Фото: Pexels/Monstera

Прескакање једног или више оброка у дану могло би да има озбиљне последице на ваше здравље, а у наставку вам доносимо неке од њих.

Могли бисте да осећате анксиозност

Осећај анксиозности честа је нуспојава неправилне исхране, а иста је ствар и с прескакањем једног или више оброка у дану.

Имаћете мање енергије

Многа истраживања показала су да одређена храна вашем телу даје ”гориво” и довољно енергије за обављање свакодневних активности. Међутим, ако не једете довољно или прескачете оброке, могли бисте да осетите мањак енергије, безвољност, па чак и поспаност.

Слабије ћете препознати знакове глади или ситости

Навика прескакања оброка с временом може да доведе до тога да ваше тело више не може да препозна када је гладно или сито. Због тога сте подложнији гојењу или мршављењу, зависно од тога како ваш мозак перципира недостатак храњивих материја у организму.

Могли бисте да развијете јаку жудњу за храном, посебно за шећером и угљеним хидратима

Често прескакање оброка, између осталог, доводи и до велике жудње за храном, а нарочито оном богатом шећером и угљеним хидратима који нису нимало здрава опција за јело.

Бићете изложенији ризику од недостатка витамина или минерала у телу

Неправилна исхрана повезана је с недостатком витамина или минерала у организму, а прескакање једног или више оброка у дану доводи управо до тога.

Пробава ће вам постати нередовна

Како би наша пробава била редовна, требало би да се хранимо здраво, а то значи да би наши оброци требало да буду редовни. Ако сте склони честом прескакању оброка, врло је вероватно да ће та нездрава навика резултирати пробавним сметњама, а нарочито затвором.

Имаћете већи ризик од поремећаја исхране

Иако се не догађа свакоме, код неких људи прескакање оброка може довести до поремећаја исхране, попут булимије или анорексије.

Више нећете толико уживати у храни

Иако нам је храна потребна за живот и нормално функционирање током дана, често је и ствар у којој уживамо.

Међутим, ако пречесто прескачете оброке, све би то могло да резултира тиме да престанете да уживате у храни, што може да резултује нездравим прехрамбеним навикама.

Šta nikako ne bi trebali da naručujete u restoranu

Преузмите андроид апликацију.