Početna > Život i stil
Život i stil

Tajna dugovečnosti je na vašem stolu!

Dok se neki ljudi danas brinu da svaka hrana koju pojedu „miriše“ na zdravlje, drugi ne obraćaju pažnju na to šta unose u svoje telo. Ipak, u pet regiona u svetu živi najviše stogodišnjaka, a iz njihovih saveta o ishrani može se mnogo naučiti.
Foto: Unsplash/
Food photographer David Fedulov-

Područja sa najdugovečnijim ljudima su Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, Ikarija u Grčkoj, Nikoja u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji.

Svaka od ovih oblasti ima različite kulture, a samim tim i hranu, ali neke namirnice su svima nama zajedničke.

Avokado

Izuzetno je korisna u snižavanju holesterola, smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2, a bogata je kalijumom, čak 30 odsto više od banana.

Beli luk

Beli luk se redovno konzumira u regionu Okinava u Japanu. Beli luk je jedan od „najmoćnijih lekova prirode“ koji je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju u starosti.

Krompir

Krompir je osnovna hrana za stanovnike Ikarije u Grčkoj, dok se ljubičasti krompir redovno konzumira i u Japanu. Ljubičasti krompir sadrži antocijanine koji pomažu u sprečavanju bolesti. Takođe je bogat vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom i drugim vlaknima. Iako mnogi tvrde da krompir nije zdrav zbog visokog nivoa ugljenih hidrata, Ikarijanci veruju da zapravo pomaže u prevenciji dijabetesa i održavanju niskog krvnog pritiska.

Maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima dugu listu dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega su mnogi ljudi na Mediteranu, gde se maslinovo ulje široko koristi, među nekim od najzdravijih ljudi na svetu. Pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kontroli telesne težine i smanjenju rizika od određenih karcinoma.

Losos

Losos i druge masne ribe su najčešći izbor, čak i među onima koji su vegetarijanci. Sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina, za koje je dokazano da pomažu zdravlju srca, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomažu u smanjenju hroničnih upala.

Paradajz

Sardinci vole paradajz i koriste ih u većini svojih jela. Bogat je likopenom, koji je antioksidans poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima. Takođe ima prednost u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju rizika od metaboličkog sindroma i moždanog udara i poboljšanju zdravlja srca.

Vino

Ova namirnica će svakako obradovati mnoge, a u većini krajeva sa najdugovječnijim stanovnicima svakodnevno se na trpezi može naći čaša crnog vina kao deo zdrave ishrane. Naravno, pri konzumiranju alkohola ključna je umerenost.

Šta se dogodi u telu ako nemamo dovljno vitamina D?

Preuzmite android aplikaciju.