Početna > Život i stil
Život i stil

Sezona mladog luka je! Jedite ga što više ovog Uskrsa!

Svi ga znamo i zovemo mladi luk jer je karakterističan za ovo doba godine.
Foto: Pixabay/ArmbrustAnna

Najpopularnija je tokom uskršnjih praznika, nakon čega učestalost konzumiranja mladog luka počinje značajno da opada.

Luk je hrana koju treba jesti svaki dan.

Mnogima smetaju ukus i miris luka, ali to nije razlog da ga ne jedete. Ukus i miris možete ublažiti dodavanjem u salate, variva, omiljeno povrće ili u razne kombinacije.

Luk krije brojne zdravstvene prednosti, a svakodnevna konzumacija može vam pomoći u:
  • Smanjenje nivoa šećera u krvi
  • Regulacija nivoa holesterola
  • Regulacija nivoa krvnog pritiska
  • Smanjenje rizika od raka, posebno raka debelog creva
  • Ublažavanje hronične upale u telu
  • Smanjenje slobodnih radikala

Za lekovitost luka zaslužna su i jedinjenja koja su odgovorna za taj neprijatan miris i ukus. Kvercetin je najpoznatiji sastojak luka i ima moćna antiinflamatorna svojstva. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, fosfora i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, riboflavina, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana.

Da li znate zašto za Uskrs jedemo šunku, jaja i jagnjetinu?

Preuzmite android aplikaciju.