Svi ga znamo i zovemo mladi luk jer je karakterističan za ovo doba godine.
Najpopularnija je tokom uskršnjih praznika, nakon čega učestalost konzumiranja mladog luka počinje značajno da opada.
Luk je hrana koju treba jesti svaki dan.
Mnogima smetaju ukus i miris luka, ali to nije razlog da ga ne jedete. Ukus i miris možete ublažiti dodavanjem u salate, variva, omiljeno povrće ili u razne kombinacije.
Luk krije brojne zdravstvene prednosti, a svakodnevna konzumacija može vam pomoći u:
- Smanjenje nivoa šećera u krvi
- Regulacija nivoa holesterola
- Regulacija nivoa krvnog pritiska
- Smanjenje rizika od raka, posebno raka debelog creva
- Ublažavanje hronične upale u telu
- Smanjenje slobodnih radikala
Za lekovitost luka zaslužna su i jedinjenja koja su odgovorna za taj neprijatan miris i ukus. Kvercetin je najpoznatiji sastojak luka i ima moćna antiinflamatorna svojstva. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, fosfora i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, riboflavina, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana.
Preuzmite android aplikaciju.