Svi ga znamo i zovemo mladi luk jer je karakterističan za ovo doba godine.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2023/03/green-onions-g273d231ed-640-620x564.jpg)
Najpopularnija je tokom uskršnjih praznika, nakon čega učestalost konzumiranja mladog luka počinje značajno da opada.
Luk je hrana koju treba jesti svaki dan.
Mnogima smetaju ukus i miris luka, ali to nije razlog da ga ne jedete. Ukus i miris možete ublažiti dodavanjem u salate, variva, omiljeno povrće ili u razne kombinacije.
Luk krije brojne zdravstvene prednosti, a svakodnevna konzumacija može vam pomoći u:
- Smanjenje nivoa šećera u krvi
- Regulacija nivoa holesterola
- Regulacija nivoa krvnog pritiska
- Smanjenje rizika od raka, posebno raka debelog creva
- Ublažavanje hronične upale u telu
- Smanjenje slobodnih radikala
Za lekovitost luka zaslužna su i jedinjenja koja su odgovorna za taj neprijatan miris i ukus. Kvercetin je najpoznatiji sastojak luka i ima moćna antiinflamatorna svojstva. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, fosfora i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, riboflavina, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana.
Preuzmite android aplikaciju.