Сви га знамо и зовемо млади лук јер је карактеристичан за ово доба године.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2023/03/green-onions-g273d231ed-640-620x564.jpg)
Најпопуларнија је током ускршњих празника, након чега учесталост конзумирања младог лука почиње значајно да опада.
Лук је храна коју треба јести сваки дан.
Многима сметају укус и мирис лука, али то није разлог да га не једете. Укус и мирис можете ублажити додавањем у салате, варива, омиљено поврће или у разне комбинације.
Лук крије бројне здравствене предности, а свакодневна конзумација може вам помоћи у:
- Смањење нивоа шећера у крви
- Регулација нивоа холестерола
- Регулација нивоа крвног притиска
- Смањење ризика од рака, посебно рака дебелог црева
- Ублажавање хроничне упале у телу
- Смањење слободних радикала
За лековитост лука заслужна су и једињења која су одговорна за тај непријатан мирис и укус. Кверцетин је најпознатији састојак лука и има моћна антиинфламаторна својства. Добар је извор тиамина, витамина Б6, фолне киселине, магнезијума, фосфора и цинка. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина А, Ц, К, рибофлавина, калцијума, гвожђа, калијума и мангана.
Преузмите андроид апликацију.