Сви га знамо и зовемо млади лук јер је карактеристичан за ово доба године.
Најпопуларнија је током ускршњих празника, након чега учесталост конзумирања младог лука почиње значајно да опада.
Лук је храна коју треба јести сваки дан.
Многима сметају укус и мирис лука, али то није разлог да га не једете. Укус и мирис можете ублажити додавањем у салате, варива, омиљено поврће или у разне комбинације.
Лук крије бројне здравствене предности, а свакодневна конзумација може вам помоћи у:
- Смањење нивоа шећера у крви
- Регулација нивоа холестерола
- Регулација нивоа крвног притиска
- Смањење ризика од рака, посебно рака дебелог црева
- Ублажавање хроничне упале у телу
- Смањење слободних радикала
За лековитост лука заслужна су и једињења која су одговорна за тај непријатан мирис и укус. Кверцетин је најпознатији састојак лука и има моћна антиинфламаторна својства. Добар је извор тиамина, витамина Б6, фолне киселине, магнезијума, фосфора и цинка. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина А, Ц, К, рибофлавина, калцијума, гвожђа, калијума и мангана.
Преузмите андроид апликацију.