Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сезона младог лука је! Једите га што више овог Ускрса!

Сви га знамо и зовемо млади лук јер је карактеристичан за ово доба године.
Фото: Pixabay/ArmbrustAnna

Најпопуларнија је током ускршњих празника, након чега учесталост конзумирања младог лука почиње значајно да опада.

Лук је храна коју треба јести сваки дан.

Многима сметају укус и мирис лука, али то није разлог да га не једете. Укус и мирис можете ублажити додавањем у салате, варива, омиљено поврће или у разне комбинације.

Лук крије бројне здравствене предности, а свакодневна конзумација може вам помоћи у:
  • Смањење нивоа шећера у крви
  • Регулација нивоа холестерола
  • Регулација нивоа крвног притиска
  • Смањење ризика од рака, посебно рака дебелог црева
  • Ублажавање хроничне упале у телу
  • Смањење слободних радикала

За лековитост лука заслужна су и једињења која су одговорна за тај непријатан мирис и укус. Кверцетин је најпознатији састојак лука и има моћна антиинфламаторна својства. Добар је извор тиамина, витамина Б6, фолне киселине, магнезијума, фосфора и цинка. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина А, Ц, К, рибофлавина, калцијума, гвожђа, калијума и мангана.

Da li znate zašto za Uskrs jedemo šunku, jaja i jagnjetinu?

Преузмите андроид апликацију.