Сарма је сигурно једно од омиљених , можда и најомиљеније домаће јело у Србији. Зимски период је доба када се због слава и празника чешће једе. Сви је воле и радо је једу.
Састојци:
- 250 грама млевеног свињског меса
- 250 грама млевеног јунећег меса
- главица киселог купуса
- 2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 шаргарепа
- 100 грама пиринча
- 1 кашика алеве паприке
- 10 бибера у зрну
- ½ кашичице млевеног бибера
- со
- 3 ловорова листа
- уље
- 200 грама сланине
- 2 кобасице
- 300 грама сувог меса
Напомена:
Листове купуса одвојити и са сваког ножем одстранити задебљани део који их везује за корен. Листове оперите и оставите да се оцеде пре увијања сарме.
Припрема:
На уљу пропржите исецкан црни и бели лук и рендану шаргарепу. Када поврће буде упржено, додајте месо и пропржите. Зачините сољу и млевеним бибером и додајте пиринач и пола кашике зачинске паприке. Све добро промешајте и по кашику фила стављајте на лист купуса и увијте сарму . Бирајте мање главице купуса да би и листови били мањи и сарма лепше изгледала. На дно дубљег суда ставите мало купуса, а затим ређајте сарме. Када све сложите, сланину,кобасице и суво месо ставите између сарми. Кашику зачинске паприке, бибер у зрну и ловор ставите преко сарме. Покријте листовима купуса и налијте водом да пређе преко сарме око 2 прста. Ставите поклопац и оставите да проври, а затим смањите температуре и лагано крчкајте 3-4 сата.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.