Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Sarma

Sarma je sigurno jedno od omiljenih , možda i najomiljenije domaće jelo u Srbiji. Zimski period je doba kada se zbog slava i praznika češće jede. Svi je vole i rado je jedu.
Foto: Pixabay/ulleo
Sastojci:
  • 250 grama  mlevenog svinjskog mesa
  • 250 grama mlevenog junećeg mesa
  • glavica kiselog kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 grama pirinča
  • 1 kašika aleve paprike
  • 10 bibera u zrnu
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • so
  • 3 lovorova lista
  • ulje
  • 200 grama slanine
  • 2 kobasice
  • 300 grama suvog mesa

Napomena:

Listove kupusa odvojiti i sa svakog nožem odstraniti zadebljani deo koji ih vezuje za koren. Listove operite i ostavite da se ocede pre uvijanja sarme.

Priprema:

Na ulju propržite iseckan crni i beli luk i rendanu šargarepu. Kada povrće bude uprženo, dodajte meso i propržite. Začinite solju i mlevenim biberom i dodajte pirinač i pola kašike začinske paprike. Sve dobro promešajte i po kašiku fila stavljajte na list kupusa i uvijte sarmu . Birajte manje glavice kupusa da bi i listovi bili manji i sarma lepše izgledala. Na dno dubljeg suda stavite malo kupusa, a zatim ređajte sarme. Kada sve složite, slaninu,kobasice i suvo meso stavite između sarmi. Kašiku začinske paprike, biber u zrnu i lovor stavite preko sarme. Pokrijte listovima kupusa i nalijte vodom da pređe preko sarme oko 2 prsta. Stavite poklopac i ostavite da provri, a zatim smanjite temperature i lagano krčkajte 3-4 sata.

Prijatno!

Recept dana: Slatki kupus sa mesom

Preuzmite android aplikaciju.