Sarma je sigurno jedno od omiljenih , možda i najomiljenije domaće jelo u Srbiji. Zimski period je doba kada se zbog slava i praznika češće jede. Svi je vole i rado je jedu.
Sastojci:
- 250 grama mlevenog svinjskog mesa
- 250 grama mlevenog junećeg mesa
- glavica kiselog kupusa
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 100 grama pirinča
- 1 kašika aleve paprike
- 10 bibera u zrnu
- ½ kašičice mlevenog bibera
- so
- 3 lovorova lista
- ulje
- 200 grama slanine
- 2 kobasice
- 300 grama suvog mesa
Napomena:
Listove kupusa odvojiti i sa svakog nožem odstraniti zadebljani deo koji ih vezuje za koren. Listove operite i ostavite da se ocede pre uvijanja sarme.
Priprema:
Na ulju propržite iseckan crni i beli luk i rendanu šargarepu. Kada povrće bude uprženo, dodajte meso i propržite. Začinite solju i mlevenim biberom i dodajte pirinač i pola kašike začinske paprike. Sve dobro promešajte i po kašiku fila stavljajte na list kupusa i uvijte sarmu . Birajte manje glavice kupusa da bi i listovi bili manji i sarma lepše izgledala. Na dno dubljeg suda stavite malo kupusa, a zatim ređajte sarme. Kada sve složite, slaninu,kobasice i suvo meso stavite između sarmi. Kašiku začinske paprike, biber u zrnu i lovor stavite preko sarme. Pokrijte listovima kupusa i nalijte vodom da pređe preko sarme oko 2 prsta. Stavite poklopac i ostavite da provri, a zatim smanjite temperature i lagano krčkajte 3-4 sata.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.