Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Ruske kape

Mekane i kremaste ruske kape su starinski kolači čijoj kombinaciji kokosa i čokolade niko ne može da odoli.
Foto: Pixabay/Zozz_
Sastojci:
  • 8 jaja
  • 13 kašika šećera
  • 5 kašika vode
  • 3 kašike ulja
  • 10 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašike kakaa
  • kokosovo brašno
Sastojci za fil:
  • 700 mililitara mleka
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 margarin
Sastojci za glazuru:
  • 100 grama crne čokolade
  • 3 kašika ulja
Priprema:

U dublju posudu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje na tihoj vatri. U drugu polovinu mleka sipajte brašno, šećer i vanilin šećer i sve dobro promešajte. Kada mleko na tihoj vatri provri, postepeno, uz stalno mešanje, dodajte mleko sa brašnom i kuvajte dok ne dobijete gust fil. Fil sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.

Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Uz stalno mućenje mikserom, belancima postepeno dodajte žumanca. Nastavite mućenje, pa dodajte vodu, ulje, brašno sa praškom za pecivo, kakao i mutite dok se ne dobije ujednačena smesa. Obložite pleh papirom za pečenje, prespite smesu u pleh, ravnomerno je rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen biskvit čašicom isecite na što više krugova i svaki deo poprečno isecite nožem. Jednu polovinu namažite filom i preklopite drugom polovinom. Bočne strane kolača premažite filom i uvaljajte kolač u kokos.

Čokoladu sa uljem otopite na tihoj vatri uz stalno mešanje. Na vrh svakog kolača dodajte i po vrhu ravnomerno razmažite kašičicu istopljene čokolade. Ruske kape držite u frižideru do posluženja.

Prijatno!

Recept dana: Ćufte od brokolija i sira

Preuzmite android aplikaciju.