Palenta ili kačamak je vrsta tradicionalnog jela spremljenog obično od kukuruznog brašna. Ne sadrži gluten i dobar je izvor folne kiseline, vitamina C i vlakana.
Palenta je dobra za konzumiranje tokom leta, pošto rashlađuje organizam. Zbog svog veoma niskog kalorijskog sastava (u 100 grama ima samo 100 kalorija) ubraja se u jela koja se mogu jesti uveče, sadrži dovoljno hranjivih sastojaka da vas drži sitim tokom noći.
Sastojci:
- 1 tikvica
- 3 kašike palente
- 1 kašika pavlake
- golica, suncokret i lan
- so
Priprema:
Sitno iseckati jednu mladu tikvicu, pa je prokuvati u malo vode. Kada voda provri, dodati 3 kašike palente i kuvati uz stalno mešanje. Kada se skuva, posoliti po ukusu, sačekati da se malo prohladi i dodati kašiku pavlake, seckane golice, suncokret i lan.
Prijatno!