„Kladdkaka“ na švedskom znači lepljivi, blatni kolač. Bez obzira na neprivlačno ime, to je sasvim sigurno jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih, najbržih i najmekanijih deserta. Sve je gotovo za dvadesetak minuta, a dobije se neverovatno ukusan kolač.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 300 grama šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 grama putera
- 300 grama brašna
- 8 kašika kakaa
- pola kašičice soli
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Istopiti puter u mikrotalasnoj. Miksirati cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, paziti prilikom mešanja da se ne podiže mikser, jer smesa ne treba da bude vazdušasta, jaja treba da budu blago stegnuta, ne previše.
U smesu od jaja dodati ostale sastojke, muteći najslabijom brzinom miksera. Izliti u pleh obložen peki-papirom i peći najduže 15-20 minuta. Ukoliko deluje da kolač nije pečen, slobodno ga izvaditi jer se on posle stegne i korica se blago sasuši. Sačekati da malo odstoji i služiti uz umućeni šlag, sladoled, voćni preliv. Mada je sasvim lep i bez ikakvih dodataka.
Prijatno!
Preuzmite androidaplikaciju.