Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kladdkaka, švedski lepljivi kolač

„Kladdkaka“  na švedskom znači lepljivi, blatni kolač. Bez obzira na neprivlačno ime, to je sasvim sigurno jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih, najbržih i najmekanijih deserta. Sve je gotovo za dvadesetak minuta, a dobije se neverovatno ukusan kolač.
Foto: Pixabay/dannarogrim
Sastojci:
  • 4 jajeta
  • 300 grama šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 grama putera
  • 300 grama brašna
  • 8 kašika kakaa
  • pola kašičice soli
Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni. Istopiti puter u mikrotalasnoj. Miksirati cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, paziti prilikom mešanja da se ne podiže mikser, jer smesa ne treba da bude vazdušasta, jaja treba da budu blago stegnuta, ne previše.
U smesu od jaja dodati ostale sastojke, muteći najslabijom brzinom miksera. Izliti u pleh obložen peki-papirom i peći najduže 15-20 minuta. Ukoliko deluje da kolač nije pečen, slobodno ga izvaditi jer se on posle stegne i korica se blago sasuši. Sačekati da malo odstoji i služiti uz umućeni šlag, sladoled, voćni preliv. Mada je sasvim lep i bez ikakvih dodataka.

Prijatno!

Recept dana: Ćurosi

Preuzmite androidaplikaciju.